1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Mulinari skriver med stark litterär röst

Lyrikdebutanten Felicia Mulinari skriver berörande om upplevelsen av den sociala klyftan mellan invandrare och etniska svenskar, tycker recensenten Christian Swalander.
Felicia Mulinari.
Foto: Stefan Tell

Det som inte kan utplånas

Lyrik
Författare: Felicia Mulinari
Förlag: Albert Bonniers förlag
Debutant 2019

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Det har nyligen på några av landets kultursidor förts en livlig debatt om samtidslyriken och lyrikkritiken. Om lyriken har det sagts att den är dålig på förnyelse och om kritiken att den är alltför respektfull och avvaktande inför genren för att på något konstruktivt sätt kunna bidra till dess utveckling. Estetiskt ses samtidslyriken som alltför beroende av modernistiska efterklanger och ämnesmässigt får den på tafsen för en ofruktbar subjektivitet.

Onekligen ett intressant läge för en lyrikdebutant att komma ut i. Om Felicia Mulinaris ”Det som inte kan utplånas” får man nog säga att den rätt väl ansluter till en radikalt oren modernistisk estetik. Strofer med korta rader omväxlas med prosalyriska stycken och även systematiskt uppställda uppräkningar.

Det subjekt som upplever, reflekterar och uttrycker sig i boken är kollektivt, ett vi, som definieras som ”blattar.” Subjektet förhåller sig till ett annat kollektiv, ”svenskar”. Konflikten mellan dessa grupper är bokens huvudsakliga drivkraft, och där ställs alltså det färgstarka och utlevande blattekollektivet mot de griniga, fördomsfulla och exploaterande svenskarna.

Felicia Mulinari skriver med en tydlig och stark litterär röst. Genom bokens tre avdelningar, Namn, Öl och Körsbär går vi från de kvinnor som föder och ger namn i ett främmande land till ett tillstånd där körsbärsblom förbrinner till aska, svart som Migrationsverkets avslag.

Läs mer

Borås

Unga tjejgäng i storbråk på Hötorget

Ett större bråk mellan två unga tjejgäng inträffade i eftermiddags på Hötorget. Enligt polisen är anmälan om misshandel upprättad.

Borås

Borås: Man anhållen – misstänks för guldbedrägeri i centrum

Smyckena var ”mer eller mindre skräp”

Borås

Gamla grannfejden på väg mot lösning – efter 22 år

✓ MSB inkopplad ✓ Delgivning med stämningsman

Kultur

Nytänk när Ornungastämman coronaanpassar

Drive in- och flottkonserter på sjön blir lösningen när en coronaanpassad Ornungastämma drar igång andra helgen i augusti.

Corona i Sjuhärad

Smittkurvan stabilt nedåtgående – kommunen avvaktar antikroppsbeslut

Siffrorna visar färre smittade för varje vecka i Borås äldreomsorg.

Sommar i P1

Knastertorr redogörelse av Lyssnarnas sommarvärd

Tyvärr lämnas jag med fler frågor än svar.