Annons

Mörkerdans trumfar alltid solen

Molchat Doma är precis vad den här festivalen behöver mer av: mörker, dans och skoj.
Way Out West • Publicerad 13 augusti 2022
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Foto: Miranda Fredriksson

Molchat Doma

Genre: Postpunk

Artist: Molchat Doma

Scen: Linné

När: Lördag, 14.30

Det här ska såklart inte hända. Inte funka. Ett obskyrt belarusiskt band, sjungandes på sitt eget språk, ska inte kunna locka storpublik på Way Out West.

Men här är vi.

Annons

Tack TikTok för det.

Jag är verkligen ingen vurmare av dagens SoMe-beroende musikklimat, men om Molchat Domas “Судно (Борис Рыжий)” inte fått spridning hade bandet fått fortsätta kuska runt på småklubbar och de hade kanske aldrig kommit förbi Göteborg.

Och den alternativa verkligheten är sämre.

För Molchat Doma bevisar med all önskvärd tydlighet att de är värda att vara här. Jädrar vilket roligt liveband de är. Det är ömsom hårt, ömsom svängigt. Och sångaren Egor Shkutko – med ett utseende som får en att tänka på en suspekt begravningsentreprenör – har en karisma som drar in och en dansstil som ligger nånstans mellan märklig och extatisk. Ju längre spelning lider, desto mer övertygande blir han och hans väktarliknande bandkollegor. I avslutande "На дне" är det inget snack, såväl de som hittat bandet på TikTok som oss gammelfrälsta verkar tämligen överens. Allt som betyder något är att glömma solen därutanför och dansa i mörkret.

Jonathan EklundSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons