Kultur

Mörk humor och sarkasm i rapp deckardebut

bokrecension Artikeln publicerades
Oyinkan Braithwaite
Foto: Studio 24
Oyinkan Braithwaite

Oyinkan Braithwaites debut är udda och underhållande, även fast seriemördarspåret inte håller hela vägen, tycker Bella Stenberg.

Min syster, seriemördaren

Syskonspänning

Författare: Oyinkan Braithwaite

Översättning: Fredrika Spindler

Förlag: Lind & Co

Korede är medberoende. Den duktiga storasystern som alltid städar upp efter sin bortskämda och självupptagna lillasyster. Till och med när det kommer till mord.

Oyinkan Braithwaites rappa debut drivs framåt av mörk humor och sarkasm snarare än psykologiskt djup och karaktärsutveckling.

Familjen har pengar, men systrarnas pappa var en misogyn misshandlare, och Lagos är korrupt och både ojämlikt och ojämställt. Ayoola utnyttjar obekymrat sin skönhet och har redan tagit tre pojkvänner av daga. Korede är sjuksköterska, och när läkaren hon är fjortisförälskad i faller för hennes syster börjar bekymren. Men vilket är värst, att han väljer systern eller riskerar att bli dödad? Hon anförtror sig åt en komapatient.

Det handlar mer om familj, lojalitet och förväntningar än själva spänningen. Även om det inte håller inte riktigt hela vägen är det ändå underhållande läsning med allvarliga undertoner.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.