unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Sjuhäradarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Mord i kylig miljö

I sin nya polisserie lämnar Viveca Sten Sandhamn för Åre, och tar ett lite steg bort från trivseldeckaren. Hon använder naturen och vädret väl, både det vackra och det på riktigt livsfarliga, noterar Bella Stenberg.
Viveca Sten är aktuell med en ny romanserie, "Åremorden".
Viveca Sten är aktuell med en ny romanserie, "Åremorden".
Foto: Niclas Vestefjell

Kriminalroman

Offermakaren – Åremorden 1

Författare: Viveca Sten
Förlag: Forum

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

På internet fladdrar en skämtteckning förbi. ”Så de kramas och ingen har mask, men hon har en modern telefon. Utspelas berättelsen 2019? Är det en framtid där det finns vaccin? En alternativ tidslinje utan covid? Eller ska vi se rollfigurerna som oansvariga?” Filmer och tv-serier som är vagt nutida kommer att vara besvärliga ett tag, konstaterar den namnlösa skaparen.

Samma sak gäller förstås för böcker. Succéförfattaren Viveca Sten löser just det utan problem. ”Offermakaren” inleds i Åre måndagen den 9 december 2019 och avslutas två dagar före julafton. Trots snöstormar, en intensiv jakt på en mördare och ett samhälle i skräck en mycket enklare värld än ett bara år senare.

Tolv år efter debuten lämnar Viveca Sten sommarstället, skärgården och Sandhamn för en ny serie. Hon började skriva Åremorden när hon i våras blev fast i just Åre på grund av corona och reserestriktioner. Det är svårt att se att pandemin inte skulle göra sitt intåg i nästa del. Den lokala polisen är i alla fall redan vana vid digitala möten, på grund av avstånden till ledningen i Östersund.

Polisinspektören Daniel har dragit sig undan till Åre från narkotikaroteln och stressen i Göteborg, är nybliven sambo och pappa. Hanna, utredare av brott i nära relationer i Stockholm, har just blivit utkastad av både sin chef och sin sambo och får bo i sin framgångsrika systers lyxvilla i Åre. Han har svårt att prioritera mellan jobb och familj, oroar sig över sitt eldfängda humör men dyrkar sin tremånaders dotter (vilket påpekas några gånger för mycket) och hon har svårt att inte lägga fingrarna i blöt och ett starkt patos för våldsutsatta kvinnor (vilket får en förklaring men också påpekas några gånger för mycket). De klickar genast i utredningsarbetet vilket ger en känsla av att deras relation kan bli annat än kollegial.

quote
Hon använder sig av naturen och vädret, både det vackra och det på riktigt livsfarliga. Det skapar ett sug efter vinter och snö och svenska fjäll, fast i slutändan är det trevligare att läsa om kylan än att behöva gå till jobbet i 20 grader minus.

Skidsäsongen har just startat även om den stora turistinvasionen inte kommit än. Så hittas ett stelfruset lik i en av liftarna. Vissa partier blir för redovisande och förklarande, men Sten gör en person av mordoffret och ägnar tid åt vad en förlust kan göra med familjen som blir kvar. Hon använder sig av naturen och vädret, både det vackra och det på riktigt livsfarliga. Det skapar ett sug efter vinter och snö och svenska fjäll, fast i slutändan är det trevligare att läsa om kylan än att behöva gå till jobbet i 20 grader minus.

Till det kommer svartjobb, misstankar om trafficking, utnyttjande av flyktingar, utsatthet och maktmissbruk. Det är ett llitet steg bort från trivseldeckaren, och när de alkoholstinna turisterna och covid-19 anländer till Åre kan det nog bli än mer klaustrofobiskt.