Mindre lyx, samma stjärnor i Cannes

Dagarna innan röda mattan rullas ut i Cannes är den stora frågan: Hur hårt slår krisen mot världens största filmfestival?
Kultur • Publicerad 15 maj 2009

Krisen och grisen var de stora hoten mot filmfestivalen i Cannes. Nu, dagarna före öppningen, har svininfluensan försvunnit från dagordningen. Då återstår att se hur mycket den ekonomiska krisen påverkar världens största filmfestival.

Redan i slutet av april, när årets program presenterades i Paris, tog festivalledningen upp krisens effekter:

– Den kanske inte påverkar själva festivalen, men det betyder inte att vi bor utanför världen, sade Thierry Fremaux, festivalens vd.

– Självklart är vi medvetna om att krisen finns där. I Cannes gillar vi tanken att film kan förändra världen. Så vi ska försöka rädda den.

Festivalens andre starke man, ordföranden Gilles Jacob, har förutspått färre besökare, och mycket tyder på att de stora festerna i år blir färre och något mindre glamorösa.

Eva Svendenius, chef för biodistributionen på SF, säger att företaget skickar en mindre styrka än vanligt till Cannes i år.

– Men vi kanske var lite för många tidigare. Vad jag hört är att priserna dumpats på en del dyra lägenheter och att bolagen drar ner på sina stora tillställningar.

Tidigare under året spekulerades i att stjärnglansen vid årets festival också skulle bli mattare - men de farhågorna har svepts bort.

Jim Carrey finns på plats, liksom Penélope Cruz, Colin Firth och Sharon Stone. Brad Pitt kommer (förmodligen). Johnny Depp kommer (eventuellt).

Årets starka regissörsnamn är Quentin Tarantino, Ang Lee, Jane Campion och Lars von Trier. Gäster från utanför filmvärlden är Bill Clinton, dokumentärfilmsaktuelle fotbollsstjärnan Eric Cantona och bästsäljarförfattaren Paolo Coelho vars nya roman utspelas under festivalen.

Inga svenska långfilmer tävlar i årets Cannesfestival. På kortfilmssidan deltar "Slitage" av Patrik Eklund i sektionen Kritikerveckan och "Drömmar från skogen" av Johannes Nyholm. Dessutom visas Stig Björkmans kortfilm om Ingmar Bergman, "Bilder från lekstugan".

Dessutom kommer Michael Nyqvist och Noomi Rapace för att göra pr för "Millennium"-serien och Hollywoodsvenskan Malin Åkerman med sin kommande film "Bang bang club".

Klockan 10 på onsdagförmiddagen är det så dags för den 62:a Cannesfestivalens öppningsfilm: "Upp" från Disney/Pixar. Festivalen avslutas den 24 maj med "Coco Chanel & Igor Stravinsky" med bland andra danske Mads Mikkelsen.

Erik Helmerson

TT Spektra

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.