Annons

"Minari" – framgångssagan som kröntes med Oscar

Med hundratals nomineringar och internationella priser är ”Minari” en av det senaste årets mest hyllade filmer.
Framgång föder framgång, och regissören Lee Isaac Chung blir nu överöst med erbjudanden om att göra påkostade storfilmer.
Film • Publicerad 9 juni 2021
Regissören Lee Isac Chung och skådespelaren Steven Yeun har fått stor uppmärksamhet för filmen "Minari". Men det var Yuh-Jung Youn som belönades med en Oscar för rollen som farmodern i filmen. Arkivbild.
Regissören Lee Isac Chung och skådespelaren Steven Yeun har fått stor uppmärksamhet för filmen "Minari". Men det var Yuh-Jung Youn som belönades med en Oscar för rollen som farmodern i filmen. Arkivbild.Foto: Taylor Jewell/AP/TT
Yuh-Jung Youn spelar farmor Soonja som odlar örten minari i skogen i Arkansas. Pressbild.
Yuh-Jung Youn spelar farmor Soonja som odlar örten minari i skogen i Arkansas. Pressbild.Foto: A24

Vad kommer efter en succé som "Minari"? För Lee Isaac Chung var valet inte svårt.

– Redan när jag gjort klart ”Minari” kände jag att härnäst vill jag göra en rolig film, säger han till TT.

Annons

– Visst, nu får jag mängder med erbjudanden, och jag är medveten om att nästa film kommer att bli större än vad jag någonsin kunnat föreställa mig. Men känslan kommer att finnas kvar – det ska bli en rolig film som publiken tycker om.

”Minari” utspelas på 1980-talet. Jacob (Steven Yeun) flyttar med sin familj från Kalifornien till Arkansas för att bli jordbrukare. Hans hustru är mycket skeptisk, och att få fart på odlingarna visar sig vara mycket svårt. Men Jacob ger inte upp, och familjen får hjälp när farmodern Soonja (Oscarbelönade Yuh-Jung Youn) kommer över från Korea.

"Inte lätt barndom"

Filmen är mycket personlig för Lee Isaac Chung, som själv växte upp på en gård i Arkansas.

– Det var inte en lätt barndom, men kärleken från familjen hjälpte oss, och det fanns en djupt känd vänskap med människorna på orten, säger han när TT möter honom och Steven Yeun i ett Zoom-samtal.

– Jag flydde alltid ut i naturen. Jag har alltid varit intresserad av de djupa skogarna. Det är nog mitt främsta minne från Arkansas.

Minari är en ört, som är lätt att få att växa och som är viktig inom asiatisk matlagning. Farmodern i filmen börjar med minariodling ute i skogen, och den som vill läsa in paralleller till bland annat immigration kan självfallet göra detta.

– För mig ändrar sig symboliken kring minari ständigt. Den är inte likadan nu som när vi började inspelningen. Det går inte att beskriva, säger Steven Yeun.

"Finns mer mångfald"

Samtalet handlar mycket om mångfald och om möjligheten för asiatiska regissörer och skådespelare att kunna göra avtryck inom den amerikanska filmindustrin.

– Det här var den första film som jag inte hade finansierat själv, men det var ändå en låg budget och det var inget vågspel. Jag vet inte om det skulle ha varit annorlunda om jag hade varit en europeisk filmskapare. Jag tror det finns mer mångfald i de historier vi berättar i dag, men det finns alltid utrymme för förbättring, säger Lee Isaac Chung.

Steven Yeun instämmer:

Annons

– Det håller på att förändras, det blir fler möjligheter för oss asiater. Men ibland känns det som om systemet inte fungerar, inte att det vill förminska mig, utan att det inte vet vad det ska göra med mig.

Fakta: Lee Isaac Chung och Steven Yeun

Namn: Lee Isaac Chung.

Ålder: 42 år.

Bor: I New York.

Familj: Makan Valerie.

Yrke: regissör.

Tidigare filmer: "Abigail farm", "Lucky life".

Aktuell med: "Minari" som har svensk biopremiär 11 juni.

Kommande: "Your name".

Namn: Steven Yeun.

Ålder: 37 år.

Bor: I Los Angeles.

Familj: Hustrun Joana Pak, två barn.

Yrke: Skådespelare.

Tidigare roller: "Okja", "Sorry to bother you", "Bränd", "Trollhunters", "The walking dead".

Aktuell med: "Minari" som har svensk biopremiär 11 juni.

Kommande: "The Humans", ny Jordan Peele-skräckfilm.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons