”Min vackra stjärna” är ett strålande vackert drama

Den japanska regissören Kore-eda Hirokazu tillhör världens främsta filmskapare när det kommer till finlemmade familjeskildringar inramade med socioekonomiska samhällsperspektiv.
Film • Publicerad 8 december 2022
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
”Parasit”-skådespelaren Song Kang-ho spelar i ”Min vackra stjärna”.
”Parasit”-skådespelaren Song Kang-ho spelar i ”Min vackra stjärna”.Foto: Triart
Drama

Min vackra stjärna

Medverkande: Song Kang-ho, Dong-won Gang m fl

Regi: Kore-eda Hirokazu

Kore-edas senaste film, den sydkoreanska produktionen ”Min vackra stjärna”, börjar med att en ung kvinna lämnar ifrån sig ett spädbarn vid en mottagningslåda, utplacerad för att desperata föräldrar anonymt skall kunna avyttra sina oönskade bebisar för omplacering till tryggare förhållanden.

På andra sidan väggen till den inverterade barn-bankomaten arbetar två ”mäklare” (filmens internationella titel är just ”Broker”). Deras illegala affärsidé är att sälja ungarna för svarta pengar till föräldrar som längtar efter egna barn men fastnat i adoptionslagarnas byråkrati. För ovanlighetens skull återvänder den biologiska mamman och tvingar de båda männen att låta henne följa med för att se till att hennes bebis faktiskt hamnar i ett bra hem. Samtidigt är polisen dem på spåren.

Föräldralöshet, polisjakt och människohandel låter kanske inte alltför gemytligt, men Kore-eda har en förmåga att linda in sina porträtt i mjuk humanism där de tragiska sidorna blir en naturlig del i bakgrunden av historien, precis som i verkliga livet. Med värme och empati utvecklas ”Min vackra stjärna” till en välbalanserat sentimental berättelse om tre brokiga själar som svetsas samman till en alldeles egen familjekonstellation under deras vingliga färd tillsammans.

Filmen har samma milda framtoning som förväntat men känns aningen lättare i sinnet än vissa av Kore-edas andra verk, samtidigt som den lyfter fram regissörens återkommande tematiska fråga om vad som egentligen binder samman en familj; blodsband eller kärlek?

”Sådan far, sådan son”, ”Still walking”, ”I wish”, ”Barnen som inte fanns”, ”Efter stormen”, Guldpalmen-belönade ”Shoplifters”… listan är lång på filmer där Kore-eda på ett strålande skickligt sätt gör jordnära observationer kring familjebegreppets anatomi. Modesta i tilltal men rika på känslor med likartat naturalistisk blick men alltid nya vinklar. ”Min vackra stjärna” är ännu ett synnerligen sevärt drama i samma fina tradition.

Mats T OlssonSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.