Annons

Mikael Yvesand vinner BT:s Debutantpris: ”Helt sjukt”

Mikael Yvesand är utsedd till årets vinnare av Sveriges största pris för skönlitterära debutanter. BT:s Debutantpris tilldelades författaren till romanen ”Häng City” under galan på Borås Stadsteater.
Litteratur • Publicerad 9 mars 2023 • Uppdaterad 11 mars 2023

Här saknas innehåll

Pristagaren Mikael Yvesand blev den författardebutant som kammade hem 150 000 kronor, och en skulptur av Eva Hild, under BT:s gala.

– Det är helt sjukt! Jag är inte så bra på att yttra känslor. Jag kommer inte från den här världen, och ett sådant här erkännande, det är otroligt, sa Mikael Yvesand strax efter prisutdelningen.

Mikael Yvesand tilldelades Borås Tidnings Debutantpris 2023. Priset delades ut för 23:e gången.
Mikael Yvesand tilldelades Borås Tidnings Debutantpris 2023. Priset delades ut för 23:e gången.Foto: Lars-Åke Green
Annons

Före tillkännagivandet intervjuade juryn först de nominerade poeterna Kristoffer Appelvik Lax som skrivit diktboken ”och vardagen då när vi stryker och kardar seriöst” och Sorin Masifi som skrivit diktberättelsen ”Staten systrarna dikten”.

– Jag försöker skriva saker så att de blir så sanna som möjligt för mig. Flertydigheten och rytmen i poesi funkar bra för mig. Man har rätt att läsa texten på sitt eget sätt. Man ska inte förstå eller avkoda, utan dikter får resonera i en, sa Kristoffer Appelvik Lax.

– Poesin avkräver dig inte på en kronologisk berättelse. Det finns plats för det som inte går att berätta, tystnaden och det avbrutna. Min diktskrivande är präglat av mitt modersmål kurdiska, och där spelar poesin en stor roll, sa Sorin Masifi.

”Jag är inte så bra på att yttra känslor. Jag kommer inte från den här världen, och ett sådant här erkännande, det är otroligt.”
Mikael Yvesand
Alla de nominerade på scen. Fr v: Mikael Yvesand, Kristoffer Appelvik Lax, Mimmi Jensen Gellerhed, och Sorin Masifi.
Alla de nominerade på scen. Fr v: Mikael Yvesand, Kristoffer Appelvik Lax, Mimmi Jensen Gellerhed, och Sorin Masifi.

Sedan intervjuades romanförfattarna Mikael Yvesand, Linnéa Sjödin som skrivit ”Bortom Amerika”, och Mimmi Jensen Gellerhed som debuterar med ”Vaken”.

– Jag ser samhällskritiken som en kommentar mer än en aktiv kritik. Jag ser en trend av normalisering av prostitution och sexarbete. Det påverkade mitt skrivande, men det var inte den drivande faktorn. Den drivande faktorn var att ställa en fråga om makt och olika former av kapital, sa Linnéa Sjödin.

– Från början tänkte jag att hon skulle var manipulativ och gränslös, men hon utvecklades började bete sig värre än jag trodde hon skulle göra. Jag ville utforska hur en manipulativ människa beter sig, och vilka konsekvenser det blir för andra, sa Mimmi Jensen Gellerhed.

– Jag kan nog fastna i detaljer. Jag vill att det ska finnas högtalare i boken, och spruta vatten i ansiktet. Mycket av det man kunde minnas är interna uttryck. Jocke är en riktig person som är otroligt konstig och rolig. Jag ville visa världen den här snubben, sa Mikael Yvesand om sin roman ”Häng City”.

Journalisten och författaren Elisabeth Åsbrink var galans huvudgäst, och intervjuades av BT:s kulturchef Hanna Grahn.

– Jag var livrädd när jag skulle debutera. Jag hade alltid velat skriva, men trodde inte jag dög. Därför gjorde jag andra saker som att bli journalist, sa Elisabeth Åsbrink.

”Det kortaste svaret är patriarkatet. Det långa svaret är 550 sidor långt.”
Elisabeth Åsbrink
Elisabeth Åsbrink intervjuas av BT:s Hanna Grahn. ”Victoria Benedictsson beskriver sig själv som en vild själ. Hon vill vara fri, och det kan inte en kvinna vara.”
Elisabeth Åsbrink intervjuas av BT:s Hanna Grahn. ”Victoria Benedictsson beskriver sig själv som en vild själ. Hon vill vara fri, och det kan inte en kvinna vara.”Foto: Lars-Åke Green

Elisabeth Åsbrink är aktuell med boken ”Mitt stora vackra hat: en biografi över Victoria Benedictsson”. Hon fick frågan varför den framgångsrika författaren Benedictsson tog livet av sig 1888.

Annons

– Det kortaste svaret är patriarkatet. Det långa svaret är 550 sidor långt. Det finns många skäl, komplicerade och djupgående. Det handlar om hennes familj och hur hon uppfattar sig själv. Faderns blick och besvikelsen över att hon inte är en pojke. Patriarkatet, kort och gott.

Lilla Debutantpriset delades också ut, och vinnaren blev 19-åriga Isak Ulvestig för sin krigsnovell: ”Jul i ingenmansland” som utspelar sig under första världskriget.

– Jag har alltid varit intresserad av historia. Novellen handlar om medmänsklighet. Men den visar också hur världen är i dag, sa Isak Ulvestig.

Galans konferencierer var Hanna Grahn, och BT:s Elin Thornberg. Kvällens husband Day Felicebjöd på kontrastpop och musikalrock.

Här kan du se hela galan i repris:

Här saknas innehåll

Här saknas innehåll

Fakta

Juryns motivering

”För en träffsäker roman som gestaltar den riktningslösa pojkenergin mellan lek och våld.”

Juryn utgjordes av: Aase Berg, kritiker och författare, Björn Kohlström, kritiker och lärare, Linnéa Lindsköld, lärare och forskare vid Högskolan i Borås.

Tidigare vinnare:

2001: Lotta Lotass – Kallkällan

2002: Maria Zennström – Katarinas sovjetiska upplevelser

2003: Daniel Sjölin – Oron bror

2004: Jonas Hassen Khemiri – Ett öga rött

2005: Ida Börjel – Sond

2006: Andrzej Tichy – Sex liter luft

2007: Martina Lowden – Allt

2008: Viktor Johansson – Kapslar

2009: Sara Mannheimer – Reglerna

2010: Johan Kling – Människor helt utan betydelse

2011: Helena Österlund – Ordet och Färgerna

2012: Tomas Bannerhed – Korparna

2013: Susanna Lundin – Hindenburg

2014: Anna Fock – Absolut noll

2015: Maxim Grigoriev – Städer

2016: Stina Stoor – Bli som folk

2017: Thom Lundberg – För vad sorg och smärta

2018: Agnes Lidbeck – Finna sig

2019: Wera von Essen – En debutants dagbok

2020: Marit Kapla – Osebol

2021: Erik Lindman Mata – Pur

2022: Quynh Tran – Skugga och svalka

Elle CarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons