Mikael Yvesand vinner BT:s Debutantpris: ”Helt sjukt”
Pristagaren Mikael Yvesand blev den författardebutant som kammade hem 150 000 kronor, och en skulptur av Eva Hild, under BT:s gala.
– Det är helt sjukt! Jag är inte så bra på att yttra känslor. Jag kommer inte från den här världen, och ett sådant här erkännande, det är otroligt, sa Mikael Yvesand strax efter prisutdelningen.
Före tillkännagivandet intervjuade juryn först de nominerade poeterna Kristoffer Appelvik Lax som skrivit diktboken ”och vardagen då när vi stryker och kardar seriöst” och Sorin Masifi som skrivit diktberättelsen ”Staten systrarna dikten”.
– Jag försöker skriva saker så att de blir så sanna som möjligt för mig. Flertydigheten och rytmen i poesi funkar bra för mig. Man har rätt att läsa texten på sitt eget sätt. Man ska inte förstå eller avkoda, utan dikter får resonera i en, sa Kristoffer Appelvik Lax.
– Poesin avkräver dig inte på en kronologisk berättelse. Det finns plats för det som inte går att berätta, tystnaden och det avbrutna. Min diktskrivande är präglat av mitt modersmål kurdiska, och där spelar poesin en stor roll, sa Sorin Masifi.
”Jag är inte så bra på att yttra känslor. Jag kommer inte från den här världen, och ett sådant här erkännande, det är otroligt.”Mikael Yvesand
Sedan intervjuades romanförfattarna Mikael Yvesand, Linnéa Sjödin som skrivit ”Bortom Amerika”, och Mimmi Jensen Gellerhed som debuterar med ”Vaken”.
– Jag ser samhällskritiken som en kommentar mer än en aktiv kritik. Jag ser en trend av normalisering av prostitution och sexarbete. Det påverkade mitt skrivande, men det var inte den drivande faktorn. Den drivande faktorn var att ställa en fråga om makt och olika former av kapital, sa Linnéa Sjödin.
– Från början tänkte jag att hon skulle var manipulativ och gränslös, men hon utvecklades började bete sig värre än jag trodde hon skulle göra. Jag ville utforska hur en manipulativ människa beter sig, och vilka konsekvenser det blir för andra, sa Mimmi Jensen Gellerhed.
– Jag kan nog fastna i detaljer. Jag vill att det ska finnas högtalare i boken, och spruta vatten i ansiktet. Mycket av det man kunde minnas är interna uttryck. Jocke är en riktig person som är otroligt konstig och rolig. Jag ville visa världen den här snubben, sa Mikael Yvesand om sin roman ”Häng City”.
Journalisten och författaren Elisabeth Åsbrink var galans huvudgäst, och intervjuades av BT:s kulturchef Hanna Grahn.
– Jag var livrädd när jag skulle debutera. Jag hade alltid velat skriva, men trodde inte jag dög. Därför gjorde jag andra saker som att bli journalist, sa Elisabeth Åsbrink.
”Det kortaste svaret är patriarkatet. Det långa svaret är 550 sidor långt.”Elisabeth Åsbrink
Elisabeth Åsbrink är aktuell med boken ”Mitt stora vackra hat: en biografi över Victoria Benedictsson”. Hon fick frågan varför den framgångsrika författaren Benedictsson tog livet av sig 1888.
– Det kortaste svaret är patriarkatet. Det långa svaret är 550 sidor långt. Det finns många skäl, komplicerade och djupgående. Det handlar om hennes familj och hur hon uppfattar sig själv. Faderns blick och besvikelsen över att hon inte är en pojke. Patriarkatet, kort och gott.
Lilla Debutantpriset delades också ut, och vinnaren blev 19-åriga Isak Ulvestig för sin krigsnovell: ”Jul i ingenmansland” som utspelar sig under första världskriget.
– Jag har alltid varit intresserad av historia. Novellen handlar om medmänsklighet. Men den visar också hur världen är i dag, sa Isak Ulvestig.
Galans konferencierer var Hanna Grahn, och BT:s Elin Thornberg. Kvällens husband Day Felicebjöd på kontrastpop och musikalrock.
Här kan du se hela galan i repris:
Juryns motivering
”För en träffsäker roman som gestaltar den riktningslösa pojkenergin mellan lek och våld.”
Juryn utgjordes av: Aase Berg, kritiker och författare, Björn Kohlström, kritiker och lärare, Linnéa Lindsköld, lärare och forskare vid Högskolan i Borås.
Tidigare vinnare:
2001: Lotta Lotass – Kallkällan
2002: Maria Zennström – Katarinas sovjetiska upplevelser
2003: Daniel Sjölin – Oron bror
2004: Jonas Hassen Khemiri – Ett öga rött
2005: Ida Börjel – Sond
2006: Andrzej Tichy – Sex liter luft
2007: Martina Lowden – Allt
2008: Viktor Johansson – Kapslar
2009: Sara Mannheimer – Reglerna
2010: Johan Kling – Människor helt utan betydelse
2011: Helena Österlund – Ordet och Färgerna
2012: Tomas Bannerhed – Korparna
2013: Susanna Lundin – Hindenburg
2014: Anna Fock – Absolut noll
2015: Maxim Grigoriev – Städer
2016: Stina Stoor – Bli som folk
2017: Thom Lundberg – För vad sorg och smärta
2018: Agnes Lidbeck – Finna sig
2019: Wera von Essen – En debutants dagbok
2020: Marit Kapla – Osebol
2021: Erik Lindman Mata – Pur
2022: Quynh Tran – Skugga och svalka