1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Michelle Obamas historia är en rättfram och ärlig berättelse

Michelle Obamas självbiografi ”Min historia” skulle kunna bli ännu en berättelse om den amerikanska drömmen. Men hon är klokare än så, konstaterar vår recensent Thomas Kjellgren som läst en rättfram och ärlig berättelse.
Michelle Obama som student.
Foto: Miller Mobley

Det är alltid bättre med en kritisk distans än att ha förutfattade meningar. När jag började läsa Michelle Obamas ”Min historia” trodde jag nog att denna berättelse om en ung flicka från det fattiga Southside i Chicago – som tar examen vid Princeton och som blir en uppmärksammad presidentfru och första dam i USA – skulle hamna i den där storvulna och hopplösa berättelsen om den amerikanska drömmen. En klassresa från det osynliga rakt in i ett stjärnglittrande makthimmelrike kan väl bara sluta på ett sätt?

quote
Michelle Obama skriver på ett både rättframt och effektivt sätt

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Men nej, Michelle Obama är klokare än så. Hon skriver, i varje mening, fram sin egen historia. Låt vara att berättelsen är oklanderligt välbalanserad och minutiöst genomläst av en stor och trogen medarbetarskara men hon skriver på ett både rättframt och effektivt sätt. Det är naturligtvis ingen banbrytande litteratur men hon har en öppen berättarglädje som hon kopplar till självkritisk distans, humor och ett socialt engagemang och mod.

Kapitlen om uppväxten, barndomen och familjen Robinson står fram med allra starkaste konturer. Fadern som trots sin sjukdom har en okuvlig och beundransvärd styrka, modern som tar viktiga strider för sin begåvade dotters skolgång och den ömsint beskyddande Craig. Det är fint stycke afro-amerikansk familjehistoria från 1960- och 70-talen.

En omedelbar kärlek var det inte när hon först träffade den karismatiske Barack. Men i ljuset av hans multikulturella bakgrund och genom hans självsäkerhet, intellektuella kapacitet och humanistiska empati växer kärleken sig snabbt stark. Egentligen behöver jag inte veta att han snarkar, att han trivs bäst i en stökigt inmutad vrå där han ostörd kan läsa, att deras döttrar kommer till genom provrörsbefruktning. Men någonstans blir det viktiga detaljer som ger en trovärdighet, utan beräkning.

Att presidentfrulivet – liksom ibland äktenskapet – inte bara var en dans på rosor blir också tydligt. I de storpolitiska perspektiven är hon mer återhållsam och på sin vakt. Hon har tidigt intagit sin grundhållning: ”Jag insåg att min uppgift var att vara mig själv, att tala som mig själv. Så det var det jag gjorde”. Mer underhållande blir det när hon går på besök till drottning Elizabeth i Buckingham Palace eller när hon bygger upp sin berömda kryddträdgård i Vita huset. Dessutom finns ett glödande patos som ofta bryter in i skildringarna – hennes strävan efter att ge unga kvinnor mod och framtidshopp. Här har hon verkligen tagit direkt lärdom av sin egen historia.

Läs mer

Sommarkrönika

På något vis är det en annan värld nu

”Vad jag önskar att jag hade kunnat ge er alla en kram just nu”

Olycka

Trafik: Lastbil åkte av vägen – välte

Föraren omhändertagen av ambulanspersonal.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Lugn natt lokalt. Man gripen för vapenbrott efter biljakt i Göteborg.

Borås

Så ska superparken växa fram – vill ha invånarnas åsikter

Har tagit ett stort kliv mot förverkligande.

Borås

TV: Träd föll in i hus på Göta – tre balkonger förstörda

Boende: ”Vågar inte ens tänka på vad som kunde ha hänt”

Kultur

”Polisen dök upp i kravallutrustning och arresterade halva publiken”

Läs del 2 av serien ”Världsartisterna som besökt Borås”. De var visst ännu fler...