GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Merima Dizdarević debut är en bländande poetisk utgrävning

Att i lyrikform och på ett nyskapande sätt skildra en plats unika kulturella komplexitet är en svår övning. Merima Dizdarević har på bästa vis lyckats med detta i sin bok, som beskriver den Adriatiska kusten, Hercegovina och Sverige med tyngd och originalitet.
Litteratur • Publicerad 19 november 2022
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Lyrik

långt från ögat långt från hjärtat

Författare: Merima Dizdarević

Förlag: Albert Bonniers

Merima Dizdarević debuterar med diktsamlingen ”långt från ögat långt från hjärtat”.
Merima Dizdarević debuterar med diktsamlingen ”långt från ögat långt från hjärtat”.Foto: David Möller

Under ytan på det turistpopulära kroatiska kustlandskapet längs det Adriatiska havet döljer det sig ett myller av liv, historier och betydelser. Merima Dizdarevićs debutbok är en sorts poetisk utgrävning i detta landskap, som börjar med en vackert öppen fråga: ”vad ska en ensam kvinna vara / vad / vid/ de vackra vattnen vid / det vackra havet / vad.”

Det är en inbjudan till att översköljas av de historier, förväntningar, normer och diskurser som finns lokalt, och bokens röda tråd är försöket att arbeta sig igenom ställets många kulturella och historiska avlagringar. Det kanske mest intressanta är dåtidens förbrytelser (90-talets krig i Jugoslavien primärt) som finns lagrade i de halvfärdiga husen, gatorna och kropparna – och inte minst arvet efter den artificiellt skapade fiendskapen, som präglar och begränsar det bosnisksvenska jagets navigeringsmöjligheter här och nu.

”Dizdarević är fenomenal, boken på sitt eget sätt helt fulländad.”

”långt från ögat långt från hjärtat” liknar på intet sätt ett debutantverk. Trots den oupphörliga energi och ambition som ryms i boken uppvisar den inte en tillstymmelse av darr på handen, stereotyper eller tråkpassager. Det är ett originellt och organiskt verk som undandrar sig kategorier, eftersom det är arkeologiskt utan att förekomma metodiskt, politiskt utan att handla om politik, experimenterande utan att vara ett experiment.

Boken finns varken till för att analyseras, slukas eller på något annat konsumeras – istället är det, trots de svåra ämnena, en tvångslös fristad, där vi (i synnerhet vi jugoslavsvenskar, tror jag) kan märka oss själva och där vi tillåts, som i havet, guppa fram och tillbaka och höra ”bara hjärta och blod”. Dizdarević är fenomenal, boken på sitt eget sätt helt fulländad.

Fedja Wierød Borčak
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.