Kultur

Maria Frensborg har en guldgruva under utveckling

bokrecension Artikeln publicerades
Maria Frensborg
Foto: Eva Lindblad
Maria Frensborg

Morris Mohlin är en 14-årig kille som råkar ut för dråpliga situationer. Författarens förmåga att vaska fram humor från barndom och tonårsliv har blivit ett signum.

Morris Mohlin är levande måltavla

Kapitelbok

Författare: Maria Frensborg

Illustrationer: Kalle Landegren

Förlag: Bonnier Carlsen

Det verkar som om Maria Frensborg (f. 1974) skrivit runt 25 böcker sedan 2012. Inför en sådan kvantitet går det att bli både imponerad och misstänksam.

Hon debuterade med en text om den lekfulla Ellen, vars lättsamt kåserande stil blivit ett kännemärke. Humorn bar upp även nästa bok i serien och satte sin prägel på böckerna om Stål-Stella Superhjälte.

Produktiviteten förklaras alltså av att författaren skriver en sorts följetonger. Även böckerna om Morris Mohlin ingår en serie och vänder sig i likhet med tidigare böcker till den som vill ha roligt.

I ”Morris Mohlin är levande måltavla” upplever den unge antihjälten en turbulent tid, med kärleken, syslöjden och brutala bråkstakar.

Maria Frensborgs författarskap håller på att utvecklas till en guldgruva för läsare som vill få sig ett gott skratt.

Kalle Landegren.
Foto: Caroline Andersson
Kalle Landegren.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.