Mänsklig natur på café
Filosofi. – Ett aktuellt tema, försäkrar Monica Hammarnäs som är universitetsadjunkt.
– Vi ser vad som händer med klimatförändringar och vill närma oss det ur ett filosofiskt - biologiskt angreppssätt.
Först ut är Olle Holmqvist, ikväll. Han är biolog, jobbar på Lunds universitet och förklarar den allmänmänskliga naturen och varför vi blev som vi blev.
Det finns tre stora skillnader mellan oss och djur som gjort att vi har ett språk. För tre miljoner år sedan började vi hantera verktyg. Höll med en hand och slog med den andra. Hjärnhalvorna jobbar var för sig och gav oss förmågan att förstå symboler.
– För det andra har vi varit vattenapor, och kan göra såhär, mmpphh! säger Olle Holmqvist och gör en djup inandning och en paus i telefonen.
– Dykreflex! säger han och andas ut. Vi kan hålla andan, stöta fram ljud ch skapa ett språk. Det kan inget annat djur. För det tredje har vi kvar vår barnsliga inlärningsförmåga även som vuxna.
Han ska också prata om det faktum att vi numera på vår fritid lägger tid, pengar och ansträngning på att göra allt det som modern teknik avskaffat: vi klättrar i berg, gör upp eld, skaffar oss mat genom att fiska...
– Vi tror att det bara var fattigt och eländigt förr men vi längtar uppenbarligen tillbaka till det som är en del av den ursprungliga mänskliga naturen.
Titel: Från homo habilis till språket - handens verktyg och tankens makt.
Jord och själ
28 februari kommer en riktig miljökändis: Stefan Edman, energi- och miljörådgivare till förra regeringen. Han kan inte bara fakta kring klimat- och miljöförändringar utan ställer det i relation till både kristendom och filosofi. Titeln på föredraget är Jorden och själens överlevnad.
27 mars kommer Michael Azar, som besökt filosoficafeet tidigare. Han är fil dr i ide?och lärdomshistoria (och bror med Christian Azar som jobbar i Al Gores nobelprisbelönade miljöprojekt). Han talar om relationen mellan natur och kultur.
Om man ändrar en mänsklig kultur, vad händer då med naturen? Titel: Människan i naturen och naturen i människan.
Natur och psykoanalys
17 april tar Per Magnus Johansson en titt på Jungs ideer om människans förhållande till naturen och hur han formade sin psykoanalys efter detta.
Johansson är psykoanalytiker, docent i idé och lärdomshistoria och har också besökt Borås Filosoficafé tidigare.
8 maj är det dags för Sverre Sjölander att se det mänskliga hos djuren och det djuriska hos människan. Sverre Sjölander är professor i zoologi och har skrivit en rad böcker om djurens beteende, som Vårt djuriska arv och Naturens budbärare.
Senaste åren har han föreläst tillsammans med hustrun Viveca Lärn om mänskliga drivkrafter - till Borås kommer han dock ensam.
Framgång
Filosoficafeet har växt till en riktig kulturbastion som drar 200 - 250 deltagare varje gång.
– När jag startade cafeet år 2000 sa många att det aldrig skulle gå. Men envis smålänning ger sig aldrig, myser Monica Hammarnäs.
Föreläsning och publikfrågor får en timma vardera.
– Och publiken är så bra på att ställa kluriga frågor. Inte minst ungdomar! Lärare från både Ulricehamn och Borås tar med sig gymnasieelever som läser filosofi.
Monica Hammarnäs är inte lika glad år fördelningne manliga/kvinnliga föreläsare:
– Nej, det är ett stort problem. Det är sorgligt ont om kvinnor som jobbar med filosofi och naturvetenskap. Vi hoppas få en bättre fördelning nästa caféperiod.