Annons

Lysande bilderbok om nattliv

Lena Sjöberg har en säregen stil i sitt bildberättande. Faktaspäckat och poetiskt på samma gång. Detta är en ganska lysande bok om ljus i natten, tycker recensenten Eva Wahlström.
Publicerad 1 december 2018
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Lena Sjöberg.
Lena Sjöberg.Foto: OPal

Lena Sjöberg har en särskild förmåga att belysa lite udda ämnen. Ofta utifrån en personlig fundering bygger hon upp ett litet universum av stort och smått kring något lite udda ämne. I boken ”Hårdkokta fakta om ägg” berättar hon om drömmen om egna hönor och när det blir verklighet och erfarenheterna kommer blir det en lärorik bok om ägg i alla dess former.

I den nya boken utforskar hon allt som faktiskt lyser i natten. Mitt i det mörkaste mörka finns nämligen någonstans lite ljus. Där är så klart himlens alla stjärnor och vi får lära oss om vårt solsystem och vad en stjärna verkligen är. Där finns det magiska norrskenet och den lika fantastiska marelden. På bilduppslaget flyter en människa omkring bland maneter och glittrande mareld, som är ett plankton som heter dinoflagellater.

”Det finns över 70 självlysande svampar, bara en sån sak, synd att kantareller inte hör dit!”
Annons

Att det finns så mycket ljus i mörkret, tänker jag och åtskilligt är ny kunskap för mig, det ska villigt erkännas. Det finns över 70 självlysande svampar, bara en sån sak, synd att kantareller inte hör dit!

Att djurögon kan lysa i mörkret vet väl dom flesta, men i så olika färger var nytt för mig. Till exempel så lyser vargens ögon både gult, grönt och rött och lodjuret Lynx lynx på latin betyder just lysa eller skina.

Det är härliga bilduppslag, de går lämpligt nog i en mörk och dov färgskala endast upplyst av det som verkligen lyser i mörkret.

En lysande bilderbok!

Eva WahlströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons