Annons

Lydia Sandgren – från fantasyprojekt till ”Samlade verk”

Lydia Sandgren har sedan i våras varit namnet på alla litteraturvurmares läppar. När bokmässan kommit igång kanske suset nått sitt crescendo.
– Jag är fortfarande uppkastad i luften, säger debutförfattaren.
Bokmässan • Publicerad 27 september 2020
Foto: Elias Arvidsson

Det är en uppsnackad Lydia Sandgren som möter BT i litteraturhuset i Göteborg. Hon har just kommit ut från ett seminariesamtal under titeln ”Allt om Samlade verk” – en programrubrik som kanske sammanfattar det stora intresse som boken har väckt.

– Det kommer förr eller senare lugna sig och klinga av. Men just nu är jag mitt uppe i det där. Det hade jag inte kunna föreställa mig.

Annons

Lydia Sandgren växte upp i Hyssna i Marks kommun. Där bodde hon fram till gymnasiet då hon flyttade till Göteborg.

– Jag har en tillhörighet i stan, en plats här där jag bott i snart 20 år men samtidigt har jag hemhörighet i Hyssna. Det har präglat mig på olika vis, säger hon.

Sin debutroman ”Samlade verk” har hon jobbat med i tio år. Sandgren berättar om barndomens Hyssna med bra skolgång, frekventa biblioteksbesök och en stor dos tristess. Det mesta i bygden handlade om sport.

– Basketen och fotbollen var starkt förhärskande, och jag är pissdålig på sånt. Jag var ett präktigt lillgammalt barn, som läste tjocka böcker och tyckte att grammatik var för infantilt, säger Sandgren och håller tillbaka ett skratt.

Hennes debutroman ges ut då Sandgren är 33 år gammal, men skrivandet har alltid varit självklart. Till exempel, berättar Lydia Sandgren, ägnade hon hela sjätteklass åt att skriva en fantasyroman.

– Jag tvingade mina stackars klasskompisar att läsa. Det var en berättelse om gott och ont, med alvdrottningar och någon skurk. Jag bar runt på en stor packe anteckningsböcker, ritade kartor, jag gjorde ingenting annat än det i sjätte klass.

Efter debuten är det som gjort allra starkast intryck på Sandgren alla läsarreaktioner.

– Det är en sak att få fina recensioner. Men att så många människor går och köper den där boken som väger så mycket, och sedan läser hela. Det är omskakande och ofantligt roligt.

Elias ArvidssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons