GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lyckat med No Limit-festival på Norrby

Coronaanpassningar och flytt från stadskärnan till trots verkar årets No Limit ha blivit en succé.
– Om du går ut nu så lovar jag att du möter minst två sällskap med kartor i händerna, och så var det inte förut, säger Helena Alcenius, vd på Borås TME.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
No Limit • Publicerad 13 oktober 2020 • Uppdaterad 14 oktober 2020

Färgen på de tio väggarna i Norrby har varit torr i tre veckor, men Norrby får fortfarande många nya besökare dagligen med konstkartor i händerna, menar Borås TME:s vd Helena Alcenius.

– Och det har vi inte sett innan. Vi är så oerhört glada och nöjda med hur det blev i år. Framförallt också för att vi kunde genomföra det i coronatider. De flesta evenemangen har ju blivit inställda överlag på grund av detta, säger hon.

Helena Alcenius är viktig kugge i Borås när ett nytt kongresscenter nu ska ta form.
Helena Alcenius är viktig kugge i Borås när ett nytt kongresscenter nu ska ta form.Foto: Helena Berg

Har ni fått många kommentarer om årets festival?

– Ja, och bara positivt. Från alla faktiskt. Både invånarna i Norrby som känner sig glada och från besökare som har upptäckt en stadsdel, och gått på gator de aldrig gått på tidigare.

Årets festival innehöll endast svenska namn, en i grunden coronaanpassning som visade sig bli lyckad, menar Helena Alcenius.

– Vi visste inte om det skulle hålla, vi har ju haft så många internationella innan. Det vi insåg var dock att den svenska eliten är superbra, det kändes inte alls som att det bara blev detta. Dessutom lyckades vi få in lika många kvinnliga som manliga konstnärer.

Men givetvis har coronapandemin satt vissa spår i årets festival besöksmässigt. Guidningarna har bantats till 20 personer per runda, en stor kontrast från tidigare år där bilder visar upp emot 100 personer vissa rundor.

– Och vad gäller inresta, i och med att många kanske inte vågat resa, så har pandemin känts av även där. Sen har vi inte heller vågat dra på och annonsera om att komma hit på samma sätt. Vi har koncentrerat oss på att göra det mer digitalt istället.

Ett exempel är de timelapse-filmer som nu efter festivalens slut lagts ut på No Limits Facebooksida. Där kan varje konstnärsarbete följas från start till slut.

– Hade det varit innan corona hade vi säkert uppmanat fler att dyka upp under en särskild helg. Vi fick också stryka ”festivalkänslan”, med extra händelser vid Öppna väggen, street food och öppna ateljéer. Man hade kunnat hänga mer kring street arten, men det fick vi ju ta bort.

De guidade turerna runt verken hålls fortfarande varje helg till och med 1 november, därefter blir det för mörkt eftersom inget av verken är upplysta. Att erbjuda guidningar på fler språk än svenska och engelska, i det här fallet persiska, arabiska och somaliska, är något som kommer hänga med festivalen framöver.

– De guidningarna har inte varit fullbokade hela tiden, men bara att få in de här guiderna och få ihop hela den grejen har ju varit fantastiskt. Det bådar gott inför nästa års 400-årsjubileum där vi är inblandade, och där alla boråsare ska känna sig inkluderade. Det är oerhört uppskattat.

Elin ThornbergSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.