Lyckad minneskonsert för Bertil Bengtson

Det blev en mycket trevlig, omväxlande och värdig minneskonsert för Bertil Bengtson på Saga Teatern i tisdags.
Kultur • Publicerad 31 mars 2010

En åttamanna orkester inledde med Ellingtons Things Aint What They Used To Be, som Bertil med sitt sinne för ordlek kallade Det var bättre förr. Orkesterns basist Christer Svensson var en bra konferencier. Han presenterade nästa framträdande. Det var en tidigare Bertil-stipendiat, som haft mycket samarbete med Bertil, Kjell Pettersson. Ledare för Tranemo Storband, och med många strängar på sin lyra. Lyran var för kvällen dragspel och han framförde förtjänstfullt Novelty Accordion.

Kvällens gästartist var Svante Thuresson. I sin första avdelning sjöng han bland annat en gammal jazzmelodi från 1924 , Limehouse Blues, till ackompanjemang av orkestern. En kvinnlig vokalist som Bertil samarbetade med en hel del på senare år är Marie Arturén. Hon sjöng gamla populära Route 66, som i Bertils version besjöng damen Rut, 66. Marie bevisade vilken god vokalist hon är.

Efter paus var det dags för presentation av årets stipendiater. Det var Bertils sonson, Jonas Bengtson som förrättade utdelningen. Det blev den utmärkte trumspelaren Johan Birgenius som fick detta erkännande. Det utdelades också ett ungdomsstipendium. Välförtjänt till den unge basisten Anton Hermansson som blev den lycklige. De båda stipendiaterna fick så framträda i var sin melodi. Båda visade sig vara värdiga sin utmärkelse.

Svante Thuresson sjöng några trevliga sånger med Beppe Wolgers texter. Där var Bobby Timmons Dat Dere, som vi känner frän Monica Zetterlunds Mamma va´e´de.

Vidare ett par ur Blood, Sweat and Tears repertoar, där utöver Svantes sång, gitarristen Oscar Eriksson i ett nummer glänste med ett fantastiskt solo. Orkestern spelade Ellingtons Caravan, med goda solon av Magnus Bylund, trombon och stipendiaten Birgenius på trummor.

De medverkande avtackades med blommor utdelade av Bertils barnbarn Karin. Bland publiken igenkände man många som under åren haft glädje av Bertil Bengtsons spel och artisteri. Med stora applåder tackade man för en trevlig kväll.

Bibben Fagerström

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.