Annons

Lyckad deckardebut med föräldraskap i centrum

Reportern Mikaela råkar ut för en förälders värsta mardröm när hennes tolvåring försvinner. Att kombinera en rimlig vardag med it-brott och sadism fungerar väl, tycker Bella Stenberg.
Bokrecension • Publicerad 26 september 2020
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Johan Brännström får till en del oväntade svängningar och knyter ihop det mesta i sin debut.
Johan Brännström får till en del oväntade svängningar och knyter ihop det mesta i sin debut.Foto: Anna drvnik
Spänning

Feber

Debut 2020

Författare: Johan Brännström

Förlag: Ordfront

Mikaela Sköld är reporter med skolan som specialitet på Sveriges största nyhetsbyrå (författaren jobbar själv som redigerare på TT) och ensamstående mamma till tolvåriga Vanja.

Hennes liv är ett som många kan känna igen sig i, när hon sliter med att få tiden att räcka till både jobb och föräldraskap. Men det vanligt vardagliga skruvas till när det visar sig att exet var en misshandlare (också det är realistiskt) och den febersjuka dottern plötsligt försvinner. Dessutom tvingas Mikaela inse att hon inte har så bra koll på vare sig internet eller sitt eget barn som hon trott.

”Resultatet är spännande och att föra ihop en rimlig vardag med it-brott och sadism blir effektivt.”
Annons

Spåren leder mot det mytomspunna Darknet, den delen av internet där ondskan döljer sig. Här i en kombination av unga kvinnor som utnyttjas (helst de som redan är utsatta och sårbara) med våld och voyeurism. Rent geografiskt befinner vi oss i Stockholms Gamla stan och Södermalm, där det också finns dolda djup. Polisen som leder fallet är varken superhjälte eller försupen, men däremot gör Mikaela eftersökningar på egen hand – det är ju ändå fiktion – och tar en del märkliga beslut.

Trots det lyckas Johan Brännström få till en del oväntade svängningar och knyter ihop det mesta. Resultatet är spännande och att föra ihop en rimlig vardag med it-brott och sadism blir effektivt. Det förvånar inte att det redan är klart att det blir fler böcker om Mikaela.

Bella StenbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons