GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lukas Ernryd: Stabil uppföljning på “Mäklarna”

Sveriges favorit-mekklare Kaj Modin kommer inte att göra fans besvikna i tredje säsongen av “Mäklarna”.
Vilma (Cecilia Frode) och Kaj Modin (Kjell Bergqvist) tvingas samarbete för att inte mäklarfirman ska gå under.
Vilma (Cecilia Frode) och Kaj Modin (Kjell Bergqvist) tvingas samarbete för att inte mäklarfirman ska gå under.
Foto: discovery+

Komedi

Mäklarna (säsong tre)

Premiär: 7 maj på discovery+.
Medverkande: Kjell Bergqvist, Lotta Tejle, Cecilia Frode, William Spetz.
Regi: Patrik Eklund.
Omdöme baserat på 6 av 6 avsnitt.

“Mäklarna” sändes i SVT för första gången för 15 år sedan. Två säsonger blev det med skjuta-från-höften mäklaren Kaj Modin (Kjell Bergqvist) som inte drog sig för att tänja på reglerna för att dra in lite stålar.

Serien gick hem ute i stugorna. Så pass mycket att en del av oss ändrade vårt uttal av “mäklare” till det Modinska “mekklare”. Just att det bara blev två säsonger bidrog säkert till att ge serien en viss kult-status.

Komiken bars upp av det knasiga persongalleriet, men framför allt av Kjell Bergqvists oneliners och fallenhet att trovärdigt röra sig ur askan i elden utan någon självinsikt om det egna ansvaret för kaoset han skapar. Nödlösningarna avlöste varandra.

Även tredje säsongen har ett manus signerat Ulf Malmros. Kaj Modin har givetvis blivit äldre och dras numera med krämpor. Annars är det mesta sig likt. Han driver egen firma och jiddrar sig fram i livet. Ont om pengar har han gott om. Privatlivet strular. Hans exfru Maggan (Lotta Tejle) vill inte ha tillbaka honom trots enträgna försök.

För varje avsnitt uppfinner Kaj ny ekonomisk och social botten vilket spär på desperationen.

Snart är allt en enda stor cirkus.

Men allt börjar med att han faktiskt vill sluta som mäklare. Istället vill han göra som kidsen: chilla. Han sätter in en annons för att få en ny vd. Då svarar virrpannan Vilma (Cecilia Frode) som även var med i de tidigare säsongerna. Trots begränsade meriter får hon jobbet. Avgörandet blir att hennes far – och tillika Kajs gamla chef – Gunnar (Rolf Skoglund) hemsöker Kaj och ber honom att anställa henne.

Kaj Modin (Kjell Bergqvist) vill gå i pension, men det går verkligen sådär.
Kaj Modin (Kjell Bergqvist) vill gå i pension, men det går verkligen sådär.
Foto: discovery+

Till råga på allt börjar hans praktikant Kevin (William Spetz) ta för sig på kontoret och lyckas ta sig hela vägen upp till toppen av hönsgården. Han hamnar på vd-sitsen. En maktkamp tar sin början vilket förvärrar Kajs utsikter att lyckas gå i pension. Tillsammans måste alla samarbeta för att hålla mäklarfirman flytande.

Praktikantens roll är ett sidospår som utvecklas till seriens huvudämne. Vem är han egentligen? Svar utelämnas här för att inte spoila handlingen. Men jag kan säga att spåret behövs. I mitten av serien falnar mitt intresse för tokerierna. Stundtals balanserar handlingen nära fars.

Tredje säsongen följer samma anda som avsnitten i mitten av 00-talet. Detta är fortfarande roligt och Kjell Bergqvist är som gjord för rollen. Älskade du de första två säsongerna kommer du sannolikt att känna samma sak för uppföljaren.

Läs mer