GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lukas Ernryd: ”Deg” är en duracellkanin med hjärna

Stekheta Levan Akin levererar en klaustrofobisk spänningshistoria.
Tv-serie • Publicerad 27 augusti 2020 • Uppdaterad 26 augusti 2021
Helena af Sandeberg i ”Deg”.Foto: Peter Cederling
Helena af Sandeberg i ”Deg”.Foto: Peter Cederling
Spänning

Deg

Premiär: 30 augusti på SVT play.

Medverkande: Bianca Kronlöf, Helena af Sandeberg med flera.

Huvudregissör: Levan Akin.

Omdöme baserat på 4 av 8 avsnitt

I en finare del av Stockholm försöker Malou Sander (Helena af Sandeberg) att hålla upp fasaden. Hennes inredningsbutik är på konkursfärdig och kronofogden knackar på dörren. Snaran dras åt någon centimeter varje dag.

I en annan del av huvudstaden kämpar den ensamstående mamman Liana Järvinen (Bianca Kronlöf) att sätta mat på bordet för sin dotter. Pappan till barnet och Lianas ex-kille, Steffe, sitter i fängelse efter ett miljonrån som gått åt pipan. Någonstans finns pengarna nedgrävda, men exakt plats vet bara Steffe. Och karln håller käft.

Golare har inga polare.

Givetvis finns en hel skock kriminella som är beredda att göra allt för att komma över bytet. Och de kommer närmre och närmre. Så nära att vår hjälte ger en klädsam dansk skalle för att freda sig.

Samtidigt har Malou gått ut i skogen för att gråta över sin hopplösa situation. Hon krälar runt bland rötter och snår. Då ser hon ett snöre. Malou drar i det och hittar en väska med 47 miljoner kronor.

Rånbytet.

Just då har Steffe avslöjat för Liana var pengarna finns. Hon är på väg dit för att hämta cashen för att fly landet. Men degen är ju borta, som du redan har förstått. Dock knyts kvinnornas liv ihop av en slump ändå. Malou köper ett bageri – för att tvätta pengarna – där Liana söker jobb som biträde.

Puh. Hängde ni med? Vänta bara tills du ser ”Deg”.`Där finns inte en seg sekund.

Bianca Kronlöf spelar övertygande som desperat, ensamstående mamma.
Bianca Kronlöf spelar övertygande som desperat, ensamstående mamma.
Foto: Ita Zbroniec-Zajt

Tv-serien är regisserad av Levan Akin som också regisserade och skrev manus till filmen ”And then we danced” som var Sveriges Oscarsbidrag förra året. Fyra guldbaggar vanns av bara farten.

Manuset till ”Deg” har Akin skrivit med med Mattias J. Skoglund och Sara Bergmark Elfgren.

De har skapat en duracellkanin med hjärna.

Serien har en högkvalitativ klanglåda. Avsnitten bjuder på snygga och smarta scener som för handlingen vidare i ett skyhögt tempo. Ibland lite för fort. Det är något svårsmält att en desperat – visserligen godhjärtad – huvudrollsinnehavare hittar pengar just i den sekund som hon behöver stålarna som allra mest. Å andra sidan köper man det. Pengar löser ofta inga problem – tvärtom. I ”Deg” blir cashen bara gnistan som tänder luntan till en krutdurk som kommer att explodera.

Seriens styrka är just tempot och ur askan i elden-handlingen. Och Bianca Kronlöfs övertygande skådespeleri. Svagheterna är alltför rappa övergångar mellan nyckelscener. Men resultatet är en nervkittlande, högoktanig spänningshistoria som kommer rädda trista höstkvällar.

Lukas ErnrydSkicka e-post
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.