Lorrygänget gör comeback – med ny långfilm
Det var många som satt med videoapparaterna redo när "Lorry" började sändas i SVT i slutet av 1980-talet, i en tid före play-kanaler och sociala medier.
Men sketcherna från både tv-serien och kultförklarade filmen "Yrrol" några år senare spelas friskt via bland annat Youtube än i dag.
– Det har ju kommit en helt ny generation som tittar på sketcherna. Det finns de som inte ens var födda när vi gjorde det, som kan sketcher utantill, säger Suzanne Reuter, en av skådespelarna i den nya filmen.
– Överallt kan man träffa unga människor som säger repliker som ”Blanda inte in mig i vårt förhållande” eller ”Man kan göra så, men det är inte rätt”.
Claes Månsson, för dagen i en grå kofta och prästkrage, håller med.
– Ja, det får man ofta höra, att "Lorry" eller "Yrrol" går på förfesterna hos folk i 20-årsåldern, säger han.
Skådespelarna och Peter Dalle, som skrivit manus och regisserar den nya filmen, betar av intervjuer i rask takt under en lunchpaus. Inspelningarna av den fristående uppföljaren till "Yrrol" börjar gå mot sitt slut när medierna får komma på besök. Teamet har redan hunnit med Aruba i Västindien, nu är det Lundby, på Hisingen i Göteborg, som gäller. I ett församlingshem, som i filmen får extraknäcka som kommunalhus, filmas bland annat en scen som handlar om protesterna mot ett planerat moskébygge.
Peter Dalle berättar att filmen är lite mer sammanhållen än "Yrrol". Men konceptet med enskilda, mer sketchliknande scener, finns kvar.
Inte minst känns de snabba, dräpande replikerna igen.
– Man följer ett par som utvandrar från någonstans i norra Afrika och ett par som åker söderöver från Sverige, säger Dalle.
– De som flyr upp hit flyr för att få ett bättre liv och längtar efter ett vettigare samhälle. De som flyr eller reser söderöver gör det för att bli smala och bruna – och framför allt vill de inte bli gamla.
Utöver Peter Dalle finns Suzanne Reuter, Claes Månsson och Johan Ulveson med från "Lorry"-gänget. Rollistan har därutöver kryddats med bland andra Björn Gustafsson, Nour El Refai, Henrik Dorsin och Sanna Sundqvist.
– Det faller på plats ganska snabbt. Även de nya, det känns som att de lika gärna kunde ha varit med tidigare, säger Ulveson, som för dagens filmjobb fått ett ljust skägg och en muslimsk hätta.
– Jag tycker fortfarande att tonen är med ett ben i någon sorts betraktelse av samhället och ett annat ben i tokerier och skämt.
Någon eller några av de klassiska figurerna från "Lorry" och "Yrrol" lär dyka upp även i uppföljaren. Claes Månsson konstaterar dock skämtsamt att förutsättningarna för en ny filmsuccé är rätt dåliga.
– "Yrrol" var ju en kultfilm nästan och nu är det väl nästan tredje generationen som tittar på sketcherna. Så folk kan inte bli annat än besvikna på resultatet, säger han.
– Men nervöst är det inte. Det får ju bli som det blir. Det är bara att hoppas och hålla tummarna.
Men Björn Gustafsson, strax bredvid i soffan, är inte orolig.
– Egentligen är det ju först längre fram som det är intressant. Vissa "Lorry" eller "Yrrol"-sketcher har fått ett eget liv, de är separerade lite på Youtube, säger han.
– Och det känns som att det finns saker även i "Lyrro" som kommer att få en egen svängning.