Annons

Lite övertydlig men viktig bok om blottande på internet

Inte så att Rosanna befinner sig i omedelbar fara. Hon spelar fotboll, har en schysst bästis och är förälskad. Men en tvivelaktig kontakt på internet tar allt större plats i hennes unga liv.
Publicerad 6 december 2017
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.

I helvetet vet alla vem jag är

Genre: Ungdomsroman

Författare: Fredrik Hardenborg

Förlag: Rabén & Sjögren

I ”Ungar & medier 2015” ger Statens medieråd en allsidig bild av medievanorna hos barn 9–18 år. Bland annat redovisas omfattningen och effekterna av att personliga, inte sällan intima, bilder sprids på internet.

I ”Virtuell våldtäkt” intervjuar Caroline Engvall ett antal flickor. De vittnar om det lidande det innebär när någon, mot deras vilja, publicerar sexuella foton och filmer på dem.

Annons

Fakta av detta slag ligger till grund för Fredrik Hardenborgs debut som ungdomsboksförfattare. Med ”I helvetet vet alla vem jag är” försöker han göra en skönlitterär belysning av farorna med sociala medier.

Han är en habil skildrare av miljöer och människor i en mindre ort, i närheten av Uppsala. Fokus ligger på Rosanna, en idrottstjej med relativt stabila förhållanden. Hon saknar förvisso sin pappa, men mammans nya kille engagerar sig.

Bästisen Sara bor nästan granne; de hänger på fritis och har börjat festa. Rosanna är kär i Noel som verkar intresserad. Därutöver har hon via internet kontakt med en P Wyze, en person som med sofistikerade psykologiska metoder driver henne att blotta sig, både psykiskt och fysiskt.

Det handlar alltså om grooming, så förödande för offren. Fredrik Hardenborg ska ha all heder av att han belyser ämnet, trots att hans text är förutsägbar och något övertydlig.

Peter GrönborgSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons