Annons

Link mot nya höjder i "Tears of the kingdom"

När Nintendo släpper ett nytt Zelda-spel makar andra spelskapare artigt på sig. I "Tears of the kingdom" svävar Link mellan flygande plattformar och bygger föremål – när han inte är upptagen med att rädda Hyrule.
Spel • Publicerad 11 maj 2023
Skärmbild från "The legend of Zelda: Tears of the kingdom". Pressbild.
Skärmbild från "The legend of Zelda: Tears of the kingdom". Pressbild.Foto: Nintendo/TT
Kanske avslöjas mer om den onde Gandondorfs ursprung i "Tears of the kingdom". Pressbild.
Kanske avslöjas mer om den onde Gandondorfs ursprung i "Tears of the kingdom". Pressbild.Foto: Nintendo/TT
Det är inte så mycket som är känt om handlingen av "Tears of the kingdom", trots att spelet har drabbats av en del läckor. Pressbild.
Det är inte så mycket som är känt om handlingen av "Tears of the kingdom", trots att spelet har drabbats av en del läckor. Pressbild.Foto: Nintendo/TT
"Tears of the kingdom" ser ut att vara ett mer vertikalt spel än vad vi är vana vid. Pressbild.
"Tears of the kingdom" ser ut att vara ett mer vertikalt spel än vad vi är vana vid. Pressbild.Foto: Nintendo/TT

Få andra speltillverkare vill konkurrera med "The legend of Zelda" om uppmärksamheten. Man kan förstå dem. Den anrika spelserien har genom åren haft flera titlar som aspirerat på epitetet "världens bästa spel" och det senaste i huvudserien, "Breath of the wild", satte en ny standard för äventyrsspel när det släpptes 2017.

När det den 12 maj är dags för uppföljaren "Tears of the kingdom" är det därför i princip inga andra större spel som släpps under veckan.

"Inte exakt samma"

Annons

Vad spelet egentligen handlar om är i stort sett höljt i dunkel, mer än att huvudrollen som vanligt är den alvörade Link och att prinsessan Zelda och den onde Ganondorf dyker upp.

– Precis som i "Breath of the wild" så finns det en stor värld att utforska. Självklart är det inte exakt samma värld, utan den har förändrats på många sätt, säger producenten Eiji Aonuma i en videodemonstration.

Förhandspratet om "Tears of the kingdom" har i stället kretsat kring de flygande landmassorna som finns i riket Hyrule, som Link får möjligheten att utforska. Den andra stora speltekniska nyheten verkar vara de i stort sett oändliga möjligheterna att kombinera olika föremål.

– Du kan sätta samman föremål för att skapa nya vapen med olika effekter, säger Aonuma i demonstrationen och visar hur en pil med ett monsteröga kan bli målsökande, och att en högaffel och en pinne ökar räckvidden.

"Kan göra mycket"

Föremålskombinerandet omfattar också möjligheten att bygga fordon som bilar, båtar och flygfarkoster utifrån fläktar, stockar, ballonger och annat man kan hitta i Hyrule.

– Det finns alla möjliga sorters föremål du stöter på i spelet, och beroende på hur du använder din fantasi kan du göra mycket med dem, säger Aonuma.

Trots att det har gått sex år sedan föregångaren är det fortfarande hybridkonsolen Switch som spelet släpps på, vilket har väckt farhågor. De senaste Pokémonspelen till plattformen har exempelvis dragits med tekniska tillkortakommanden som bland annat skyllts på den numera rätt tekniskt klena konsolen.

Fakta: "The legend of Zelda"

"The legend of Zelda" är en spelserie skapad av Shigeru Miyamoto och Takashi Tezuka vid japanska Nintendo. Spelen följer Link som oftast ska rädda riket Hyrule från den onda Ganon.

Första spelet var "The legend of Zelda" till Nintendos åttabitarskonsol 1987*, följt av "The adventure of Link" (1988*), "A Link to the past" (1992*, Super-Nintendo) "Link's awakening" (1993, Game Boy), "Ocarina of time" (1998, Nintendo 64), "Majora's mask" (2000 N64), "Oracle of seasons/Ages (2001, Game Boy Advance), "The wind walker", (2003*, Gamecube), "Four sword adventures" (2005*, GC), "The minish cap" (2004, GBA), "Twilight princess" ( Wii, 2006) "Phantom hourglass" (2007, DS), "Spirit tracks" (2009, DS), "Skyward sword" (2011, Wii), "A link between worlds" (2013, 3DS), "Tri force heroes" (2015, 3DS), "Breath of the wild" (2017, Switch).

"Tears of the kingdom" släpps den 12 maj till Switch.

Fotnot: Året då titeln släpptes i Europa.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons