GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lennart Hjulström död: "Gudabenådad skådespelare"

Regissören och skådespelaren Lennart Hjulström är död.
Kultur • Publicerad 4 juli 2022
Skådespelaren och regissören Lennart Hjulström har avlidit vid 83 års ålder. Arkivbild.
Skådespelaren och regissören Lennart Hjulström har avlidit vid 83 års ålder. Arkivbild.Foto: Erik Simander/TT
Teaterchefen Maria Sid minns Lennart Hjulström som en begåvad regissör och skådespelare. Arkivbild.
Teaterchefen Maria Sid minns Lennart Hjulström som en begåvad regissör och skådespelare. Arkivbild.Foto: Paul Wennerholm/TT
Skådespelaren Jonas Karlsson jobbade med Lennart Hjulström i flera teaterproduktioner. Arkivbild.
Skådespelaren Jonas Karlsson jobbade med Lennart Hjulström i flera teaterproduktioner. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Lennart Hjulström var aktiv inom svensk teater och film i över 50 år. Som skådespelare har han bland annat medverkat i Lars Molins "Tre kärlekar", ett flertal Beckfilmer och spelat rektor i filmen "Ondskan" från 2003.

Skådespelaren Gustaf Hammarsten regisserades av Hjulström i "Körsbärsträdgården" på Stockholms stadsteater 2004.

– Jag minns det som väldigt lärorikt. För det första så var han en gudabenådad skådespelare med en alldeles särskild integritet. Han berättade att folk som inte kände honom kunde bli lite rädda för honom, han hade ibland en lite bister uppsyn. Men det var tvärtom, det var väldigt välkomnande och lekfullt att jobba med honom, säger Gustaf Hammarsten.

På måndagen meddelade Lennart Hjulströms barn, journalisten och författaren Carin Hjulström och skådespelaren Niklas Hjulström, att deras pappa gått bort efter en tids sjukdom.

"Han fick en att kämpa"

Hjulström regisserade en mängd produktioner på Dramaten och Stockholms stadsteater, bland dem Strindbergs "Mäster Olof". I ett pressmeddelande i samband med premiären 2008 berättade Lennart Hjulström att ”Mäster Olof” var den pjäs som fick honom att vilja syssla med teater:

”Jag såg den när jag var 16 och identifierade mig starkt med den där ungdomliga blåsten som lyser igenom, hur mogen än Strindberg försöker vara. Det här blir min tredje uppsättning av ”Mäster Olof”, med tjugo år mellan gångerna. I uppsättningarna 68 och 88 blev tidsepokerna väldigt synliga och präglande. Nu, 2008, blir det mer tydligt hur man ska förhålla sig till sin egen ungdom. Det där ursprungliga kravet på en mening med livet, hur viktigt är det fortfarande?”.

Begåvad regissör

Maria Sid, teaterchef för Kulturhuset Stadsteatern, skriver i ett mejl till TT:

”Lennart var en fantastiskt begåvad regissör såväl som skådespelare. Hans egna uttryck och känsla på scen och hans förmåga att ge liv åt sin vision i rollen som regissör var en ynnest att få ha i vår ensemble.”

Skådespelaren Jonas Karlsson arbetade med Lennart Hjulström i "Mäster Olof" och "Erik XIV".

– Det var fantastiskt roligt att jobba med Lennart. Det var ofta långa repetitioner så man hade tid på sig att göra något av karaktärerna. Han fick en att kämpa för att komma ett steg längre, säger Jonas Karlsson.

Intresserad av samtiden

Han beskriver Lennart Hjulström som en varm och lyhörd person.

– Det var alltid roligt att diskutera med honom. Han var väldigt intresserad av samtiden och tänkte mycket kring vad de äldre pjäser han satte upp hade för betydelse och aktualitet i dag.

1961 började Lennart Hjulström på elevskolan vid Göteborgs stadsteater. I mitten av 70-talet blev han chef för Folkteatern i Göteborg. Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare för Dramaten, har inspirerats av Hjulström som chef och regissör.

– Han hade oerhört stor betydelse för Teatersverige. Och för mig personligen hade han stor betydelse, framför allt som göteborgare. Han var verkligen en förebild och föregångare vad gäller gruppteatern i slutet på 60-talet, på Göteborgs stadsteater och den politiskt engagerade teatern. Det är helt ikoniska pjäser han regisserade där, säger Mattias Andersson.

Andersson lyfter även Hjulströms insats som skådespelare. Han minns särskilt ett antal Norén-uppsättningar som sändes i tv.

– Parallellt med att han var så framgångsrik som teaterchef och regissör hade han en så otroligt framgångsrik skådespelarkarriär. Han var oerhört eftertraktad på film och var med och jobbade med alla stora filmregissörer i Sverige. Det är en unik kombination.

I slutet av 80-talet blev Hjulström Sveriges första professor i regi vid Dramatiska institutet.

Lennart Hjulström blev 83 år gammal.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.