1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Lena Kvist: Var god cirkulera, det finns ingenting att rasa över

Den skönlitterära Augustjuryn gör det igen – går förbi flera av förhandsfavoriterna och väljer titlar som ingen tänkt på. Litteratursverige kommer kanske att rasa även i år.
Foto: Anders Wiklund/TT

Augustjuryn nominerar två debutanter och något så otidsenligt som en sonettkrans? Själv blir jag på gott humör.

Att debutanten Marit Kaplas intervjubok ”Osebol” finns med är verkligt välförtjänt och roligt. Den andra nominerade debutanten Daniel Gustafssons roman ”Odenplan” har jag inte hunnit ta mig an ännu men om man ska tro BT:s recensent Christian Swalander är boken en ”strålande inledning på en författarbana”.

Anna Fock har skrivit romanen ”Väderfenomen”, som utspelar sig i en liten ort i Sovjetunionen. Hon är en skicklig och noggrann författare som fick Borås Tidnings Debutantpris för sin första bok ”Absolut noll”.

Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Nina Wähäs ”Testamente” – som jag läser just nu, efter att ha missat den när den kom i februari – är en spännande släkthistoria från Tornedalen och redan nu skulle jag vilja påstå att den har goda chanser på det åtråvärda priset.

Steve Sem-Sandbergs ”W” är en av årets mest tippade titlar, även jag trodde att han skulle finnas med. (Översättning för ickelitterära: Sem-Sandberg och Augustnomineringar kan jämföras med när Fredrik Kempe skriver låtar till Melodifestivalen).

quote
Monika Fagerholms ”Vem dödade bambi” var förhandstippad men blev utan nominering. Det är ingen skandal, senaste boken är inte hennes starkaste.

Men Olivia Bergdahls ”Barnet. En sonettkrans”? Den har inte fått särskilt mycket uppmärksamhet, vilket kanske beror på att rimmad dikt inte har varit populärt i Sverige sedan Frödings tid. Intressant att juryn väljer den före till exempel Ann Jäderlund. Olivia Bergdahl är en skicklig ståupp-poet men jag har inte läst ”Barnet” ännu (som resten av Litteratursverige, vågar jag påstå).

Vem saknar vi då?

Monika Fagerholms ”Vem dödade bambi” var förhandstippad men blev utan nominering. Det är ingen skandal, senaste boken är inte hennes starkaste. Jag sörjer dock att Karolina Ramqvist inte blev nominerad för sin vemodiga, långsamma, insiktsfulla ”Björnkvinnan”.

Fackböckerna är starka i år och nomineringar till ålar och tunga biografier var väntade. Var god cirkulera, det finns ingenting att rasa över.

Läs mer

BT klimat och miljö

Unga kommunutvecklare undersökte klimatattityder

”Hoppfullt att många vill många vill göra något”

Kind

De lär barnen att dansa på sommarlovet

Fick veta att de skulle bli danslärare i sommar: ”Vi blev nog chockade”.

Mitt Europa

Lega: Låt IS-mördarnas pånyttfödelse bli en parentes i historien

Nu är sannerligen tiden att sätta hårt mot hårt mot och göra terrorsekten till den parentes i historien som den var, är och kommer förbli.

IDROTTARE PÅ SOMMARLOV

Hon lägger all fritid i judohallen: ”Siktar på OS”

I del 2 av BT-sportens artikelserie om idrottare på sommarlov möter vi Tova Granberg.

Corona i Sjuhärad

Taxiförare utsatt grupp: Martin Johansson blev svårt sjuk i covid-19

”Varje passagerare på sjukresor skulle ha munskydd”

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Två bilar skadades i brand. Förare av mopedbil misstänkt för rattfylleri.