Lena Kvist: Lena Kvist: Stäng inte teatern för året – vänta och se

Att stänga Borås Stadsteater för hela året är som att hugga av sig benet med yxa för att man är rädd att stuka foten.
Lena KvistSkicka e-post
krönika • Publicerad 17 april 2020
Lena Kvist
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Borås stadsteater, stora scenen
Borås stadsteater, stora scenenFoto: Elin Thornberg

Under torsdagseftermiddagen kom beskedet i en hög kommunala handlingar, undertecknade av kulturnämndens ordförande Sara Anderssons och kulturchefen Eva-Lotta Franzén.

De styrande vill stänga teatern för hela året, på grund av corona.

Beslutet ska tas på måndag.

Medan andra teatrar i Sverige kämpar allt vad de kan för att kunna fortsätta spela vill alltså kulturpolitikerna och kulturchefen bomma igen Borås Stadsteater tills vi knappt minns om vi hade en teater eller inte.

Självklart måste vi alla ha en stor ödmjukhet inför hur spridningen av coronapandemin utvecklas. Givetvis ska alla följa Folkhälsoinstitutets rekommendationer, nu och i framtiden.

Men att slå fast redan i april att Borås Stadsteater ska hålla stängt hela 2020 är att inte visa tillräckligt med vilja att hitta andra lösningar.

”De andra väntar och ser – och gör allt de kan.”

Låt oss göra en snabb utblick: förutom i Borås finns det två svenska stadsteatrar utanför storstäderna, i Uppsala och Helsingborg. Ingen av dem har stängt för året. De bidar sin tid, har täta avstämningsmöten, och gör sitt absolut yttersta för att inte behöva ställa in. Uppsala Stadsteater spelar Loranga, Loranga, gratis sommarteater för barn, och hoppas kunna genomföra både den och höstsäsongen. Helsingborgs Stadsteater fortsätter också så gott det går, och kommer i första hand att skjuta fram pjäser istället för att ställa in.

De andra väntar och ser – och gör allt de kan.

Kulturnämnden i Borås skriver så här: /…/”Kulturnämnden ser att Coronapandemin framför allt innebär stor osäkerhet för stadsteaterns verksamhet resten av året. Fortsatt pandemi innebär fortsatta reserestriktioner för frilansare, en utebliven publik samt problem med leveranser. Om teatern skulle fortsätta som vanligt i höst och ovan faktorer påverkar verksamheten kommer teatern ha arbetat fram tre nya produktioner för flera miljoner för att sedan riskera att få ställa in dessa.

För att undvika detta mycket troliga scenario är det kulturnämndens uppfattning att samtliga inplanerade produktioner på stadsteatern i höst tyvärr måste ställas in. Ett sådant beslut, om än smärtsamt, innebär en besparing på ca 5 miljoner. Kulturnämndens beslut bottnar i att det, i detta extraordinära läge orsakat av Coronapandemin, är bättre att omfördela de ekonomiska resurserna till andra verksamheter inom förvaltningen än att riskera ett mycket stort ekonomiskt underskott för stadsteatern som nämnden behöva dra med sig till kommande år.”

Vi har en årsbudget på runt 25 miljoner för teaterverksamheten. Vi har en splitter ny scenteknik för svindlande 72 miljoner och superproffsig teknisk personal. Vi har visserligen bara tre fasta skådespelare kvar – Elin Bornell, Mikael Dahl, Lennart Eriksson – men de är högklassiga och multikompetenta alla tre.

”Var står teaterchefen Marie Nyman i det här? Vill hon ställa in teateråret?”

Och pjäserna som skulle ha spelats, åtminstone de två första, är inga dyra produktioner. Det är barnpjäsen ”Mors lille Olle” med Mikael Dahl som regissör och ”Små äktenskapliga brott”, en pjäs för bara två skådespelare varav en är teaterns egen Lennart Eriksson. Om de måste ställas in kan de kanske skjutas upp? Precis som det går att göra i andra städer.

Var står teaterchefen Marie Nyman i det här? Vill hon ställa in teateråret? Finns det verkligen inga andra möjliga idéer?

Ja, läget är osäkert. Men att köpa sig trygghet genom att stänga så här tidigt är ett för högt pris att betala. Och vad ska personalen göra, utan produktioner? (Igen, efter senaste stängningen.)

Jag börjar undra när ridån någonsin ska gå upp för Borås Stadsteater igen.