Lena Kvist: Lena Kvist: Hatet fanns där – men rasisterna ägde inte Almedalen

35 polisanmälningar. Misshandel, Hitlerhälsningar. Ändå kliver jag på färjan från Visby med någon sorts glädje i kroppen.
Lena KvistSkicka e-post
Visby • Publicerad 9 juli 2018
Lena Kvist
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ostoppbar dam prackar på nazist flygblad från sitt new ageinspirerade ”Enhet”.
Ostoppbar dam prackar på nazist flygblad från sitt new ageinspirerade ”Enhet”.Foto: Lena Kvist

Strax efter att Isabella Lövin klivit av talarscenen i Almedalen efter politikerveckans sista partiledartal pratar jag med polisens presstalesperson Carina Skagerlind. Hon är egentligen inte redo att summera årets politikervecka, det är för tidigt. Men en sak står klart redan nu: Antalet polisanmälningar är mer än dubbelt så många som förra året.

– 35 stycken. Och det kan fortfarande bli fler, ibland kommer man inte på förrän man kommit hem att man vill anmäla, säger Carina Skagerlind.

Förra året var det 15.

Årets anmälningar gäller misshandel, hets mot folkgrupp, skadegörelse, störande av allmän sammankomst, samt – i ett fall – sexuellt ofredande.

Ett hundratal nazister har skrämt och stört Almedalsveckan medan polisen till synes har tittat på. Jag frågar Carina Skagerlind vad hon tänker om årets polisinsats.

– Jag kan ju inte säga att jag är nöjd, när det anmäls 35 brott. Samtidigt är jag övertygad om att vi har förhindrat många brott och sammanstötningar.

Hon kan förstå att det uppstår frågor när det verkar som att polisen inte ingriper, säger hon.

– Men ibland kan det vara strategiskt att avvakta. Att vi inte griper någon direkt betyder inte att vi inte kommer att göra det. Vi har mycket bra bildmaterial och kommer att jobba vidare med det länge. Det kan absolut bli fler gripanden.

Sex personer har anhållits hittills. Fem av dem för hets mot folkgrupp, efter att ha gått genom Visby ropande ”sieg heil”. En har anhållits för misshandel.

Misshandeln gällde en kvinna med regnbågsflagga i handen, som blev knuffad och fråntagen sin flagga av en nazist.

Jag har sett en video av händelsen som fått spridning på internet och där ser det ut som om nazisten bara går iväg. Det känns bra att höra att han anhållits efteråt.

”Hon stack fram ett flygblad med texten Enhet på mot nazisten.”

På lördagen, när nazisterna hade klivit in i centrum och stod och delade ut sin hatiska tidning, såg jag en beslutsam liten dam iklädd t-shirt med färgglad blomma på magen knalla fram till en av dem. Hon stack fram ett flygblad med texten Enhet, från sitt new ageinspirerade parti, mot nazisten. Han tog överrumplad emot bladet. Granskade det med förbryllad min.

– Jag pratade med honom om reinkarnation, förklarade kvinnan belåtet efteråt. Han hade nog inte tänkt på att han kunde återfödas som någon från ett annat land.

Den bilden, av den kvinnan, har jag på näthinnan när jag sitter på färjan. Nazisterna ägde inte Almedalen.

Jag blev också glad av att se KRIS, Kriminellas revansch i samhället.

KRIS ställde sig runt nazisterna när de störde Annie Lööfs tal och gick i övrigt omkring och spred god stämning under veckan.

För mig var det första gången i Almedalen. Många kritiserar arrangemanget. Men jag har lyssnat på en lång rad intressanta diskussioner, om politik, kultur, yttrandefrihet. Jag har mött engagerade människor, många som jobbat i ideella organisationer och sett en skön mångfaldsparad. Jag har hört åtta partiledartal och sett högt uppsatta politiker gå omkring bland vanliga människor och prata, dag efter dag,

Isabella Lövin avslutar veckan med ett ovanligt starkt tal, fullt av övertygelse. Miljöpartiet är i kris men hon backar inte en tum från sin linje om kompromisslös klimatpolitik.

Medan jag åker över Östersjön och skriver det här tittar polisen på videor från Almedalsveckan. Kommer de att kunna identifiera och gripa fler för hets mot folkgrupp eller misshandel? Jag hoppas det.

Ändå krävs det nya strategier. Om de inte ska förlora vårt förtroende måste de vara tydligare, vi ska inte behöva förlita oss på KRIS. Vi måste alla kunna känna oss 100 procent trygga i Almedalen nästa år, med regnbågsflaggor i handen.