1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Lena Kvist: Fula bilder är finare än folk tror

Vad finns det för charmigt med fotografier av grusiga snöhögar? Tja, det kan man undra. Fotoboken ”Spring signs” är hursomhelst något av det finaste som hamnat på bokhandelsdiskarna i höst.
Varbergsvägen, Borås.
Foto: Per Hanstorp

I veckan var jag på ett symposium på Högskolan i Borås, om fotografi. Vi satt i salen där man har utsikt mot polishuset och Yxhammarsgatan och såg bilar och människor streta förbi i blåsten utanför. Det låg snö i luften.

Inomhus, på scenen, stod bland andra Jerker Andersson, före detta BT-fotograf. Han visade bilder från projektet Himmel över Sjuhärad, där boråsare använt kameran för att skapa bilder i den kände fotografen Lars Tunbjörks anda. Deltagarna fick olika uppdrag av fotograferna som handledde. Ett av dem löd: ”Fotografera det finaste du ser och något som är fult”.

En av workshopdeltagarnas bilder visades. Först kom den fina bilden upp på storbildsskärmen: en prunkande blomlåda på en somrig Boråsgata. Sedan den fula: en ensam nedfallen rodnande blomma, skrumpen och ensam.

Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Gissa vilken som fastnade starkast på näthinnan?

De fula biter sig fast hos mig, medan motståndslöst vackra bilder halkar förbi.

quote
Att titta på det vackra känns som att vara hos tandläkaren

Det fula är roligt, konstigt, spännande. Men att titta på det vackra känns som att vara hos tandläkaren, för min tandläkare – och kanske din? – har ”fina” vykortsbilder av blomsterängar och sjöar tejpade i taket. Man ska titta på bilderna när stolen har fällts bakåt och man ligger där med ryggen mot galonen och gapar. Man ska känna sig mer harmonisk. Det gör man inte.

Lilla Brogatan, Borås.

Som hyllare av tillvarons fulhet blev jag förstås glad som ett julaftonsbarn när Per Hanstorps fotobok ”Spring signs” landade i postfacket. Den har klar Tunbjörkkänsla, med sin humor och sin blick för Sveriges baksidor.

Boken innehåller enbart bilder av snöhögar. Inte snöhögar i fjällen, utan snöhögar i stadsmiljöer. Snön är ihopskrapad, undanskyfflad, grusblandad, illa omtyckt, störande och alldeles onödig.

Per Hanstorp.

Fotografen Per Hanstorp – som jag delade redaktion med ett tag på 1990-talet på Arbetet Väst i Göteborg – har åkt runt i svenska stadsmiljöer och fotograferat. Varje snöhög är betygssatt av fotografen på den femgradig skala. De tre kriterierna är ”Fulhet”, ”Irritationsmoment” och ”Storlek”.

Några av bilderna är från Borås. Den från Varbergsvägen har ganska låga betyg, genomgående tvåor. Snöhögen från Lilla Brogatan är tydligen alldeles för liten och harmonisk för fotografens smak: den har bara fått ettor! (För fulast snöhög vinner så klart.)

Att boken heter ”Spring signs”, vårtecken är genialt.

Det finns nämligen ett löfte i de fula snöhögarna. Våren ska komma. Högarna ska smälta, brummande maskiner ska sopa upp det sista gruset så att gatorna känns nya igen.

Om det finns någon rättvisa i den här världen kommer ”Spring signs” att bli en succé.

Kanske skulle tandläkaren till och med testa att tejpa en av bilderna i taket? Patienterna skulle garanterat tänka på annat än borren.

Läs mer

BT klimat och miljö

Unga kommunutvecklare undersökte klimatattityder: ”Känns ju hoppfullt”

”Hoppfullt att många vill många vill göra något”

BT klimat och miljö

Jan Lindsten om läsarnas frågor: ”Jag kan absolut vara oroad”

”Jag kan vara oroad över att det händer så lite”

Mitt Europa

Lega: Låt IS-mördarnas pånyttfödelse bli en parentes i historien

Nu är sannerligen tiden att sätta hårt mot hårt mot och göra terrorsekten till den parentes i historien som den var, är och kommer förbli.

IDROTTARE PÅ SOMMARLOV

Hon lägger all fritid i judohallen: ”Siktar på OS”

I del 2 av BT-sportens artikelserie om idrottare på sommarlov möter vi Tova Granberg.

Corona i Sjuhärad

Taxiförare utsatt grupp: Martin Johansson blev svårt sjuk i covid-19

”Varje passagerare på sjukresor skulle ha munskydd”

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Två bilar skadades i brand. Förare av mopedbil misstänkt för rattfylleri.