Lena Kvist: Lena Kvist: Fortsätt sälja skivan – och ge överskottet till arbete mot rasism

Det är förståeligt att Boråsskivbolaget Paraply Records bryter samarbetet med Klas Qvist. Men de borde fortsätta sälja skivan – och ge överskottet till arbete mot rasism.
Lena KvistSkicka e-post
krönika • Publicerad 1 februari 2019
Lena Kvist
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Boråsmusikern Klas Qvists arbete för Ingrid Carlqvist avslöjades i veckan.
Boråsmusikern Klas Qvists arbete för Ingrid Carlqvist avslöjades i veckan.Foto: Johan Valkonen

Veckan slutade mörkt för Paraply Records. På torsdagsmorgonen kunde BT berätta att deras delägare och husartist Klas Qvist skriver krönikor på högerextremisten Ingrid Carlqvists sajt. Han har även sommarpratat i hennes podd. I programmet hyllade han Granskning Sverige, där Fabian Fjälling som är en personerna bakom nätverket, sagt att han ”studerat judarnas ondskefulla inflytande i världen”.

På torsdagseftermiddagen hade de tre övriga delägarna Peter Holmstedt, Joakim Lövgren och Åke Strömberg bestämt sig. De meddelande att de inte längre ville ha med Klas Qvist att göra.

”Att Klas Qvist regelbundet skriver och låter sig intervjuas för bloggar och poddar med högerextrema och främlingsfientliga kopplingar kommer som en chock./.../ Då Klas Qvist menar att han står för vad han skriver och säger, och inte avser att backa från sin hållning, har vi inget annat val än att bryta allt samarbete med Klas Qvist, också känd som artisten Citizen K.”

Det är inte konstigt att Paraply Records bröt. Ingrid Carlqvist är en centralfigur inom den svenska högerextrema rörelsen. Hon har bland annat förespråkat samarbete med nazisterna i Nordiska motståndsrörelsen. Att Klas Qvist arbetar för henne – och tycker att hon är modig! – kom förstås som en chock för hans vänner och kolleger.

Vilken otroligt dyster händelse för detta lilla skivbolag, drivet av musikälskande entusiaster.

Ingrid Carlqvist, arkivbild från 2012.
Ingrid Carlqvist, arkivbild från 2012.Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

Vi var nog många boråsare som tyckte synd om Paraply Records, när detta avslöjades. För bara två veckor sedan kom ju deras största succé på länge, signerad Klas Qvist och Mikael Ramel. Skivan ”I huvet på varann” (kanske ingen jättekul titel just nu om man heter Mikael Ramel) har fått fina recensioner, till och med hamnat på svenska albumtopplistan. Uppsala Nya Tidning skrev: ”Vi får verkligen hoppas att detta är början på ett fortsatt samarbete mellan herrarna Ramel och Qvist. Vilken drömstart på musikåret 2019.”

När jag pratade med Mikael Ramel på torsdagseftermiddagen var känslan av drömstart avlägsen. Han var besviken och arg och funderade på hur han skulle agera i fortsättningen.

Att stå på scenen tillsammans med Klas Qvist blir nog svårt för Mikael Ramel, som är starkt emot högerextremism.

Men varför skulle inte den hyllade skivan kunna fortsätta säljas? Överskottet kan gå till arbete mot rasism, till exempel Svenska kommittén mot antisemitism, eller den antirasistiska tidskriften Expo.

Det skulle ge ett lite lyckligare slut på den här sorgliga historien.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.