GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Lena Kvist: ”Elin Cullheds Eufori kommer att bli en storsäljare i Augustyran”

En ösig, intensiv roman om författaren Sylvia Plath tog hem Sveriges största litteraturpris. Och om man ska se Augustpriset som läsarnas och bokhandlarnas pris är saken klar: Rätt bok vann.
Lena KvistSkicka e-post
Kommentar • Publicerad 22 november 2021
Lena Kvist
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Elin Cullhed  tilldelades Årets svenska skönlitterära bok för "Eufori. En roman om Sylvia Plath" när  Augustpriset 2021 delades ut på Södra Teatern på måndagen.
Elin Cullhed tilldelades Årets svenska skönlitterära bok för "Eufori. En roman om Sylvia Plath" när Augustpriset 2021 delades ut på Södra Teatern på måndagen.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Massor av nya läsare kommer att upptäcka Elin Cullheds romanfantasi ”Eufori” om den amerikanska författaren Sylvia Plath nu.

BT:s recensent Christian Swalander skrev i våras: ”Eufori” är en litterär prestation av vikt, som ger rättvisa åt den ytterst komplicerade personlighet som var Sylvia Plaths. För den som läst ”Glaskupan” och kanske också något av Sylvia Plaths lyrik står det klart hur väl insatt Elin Cullhed är i sin huvudpersons sätt att tänka och känna.”

Det är en ösig och intensiv roman, jag erkänner gärna att just romaner om verkliga personer är inte min personliga favoritgenre men jag vet att många av er läsare tycker precis tvärtom, att verklighetsgrunden tillför något väsentligt.

”Hon fick dessutom den extra äran av att ta hem priset före två akademiledamöter, Ellen Mattson och Kjell Espmark.”

Inga riktiga storfavoriter fanns i Auguststriden i år men den som kastade ett öga på ljudboksstatistiken i förväg kunde ändå konstatera att Elin Cullhed var klar favorit bland läsarna. Hon fick dessutom den extra äran av att ta hem priset före två akademiledamöter, Ellen Mattson och Kjell Espmark. Elin Cullheds tacktal på scenen strålade av energi och glädje, kanske till och med eufori.

Två saker är värda att notera för litteraturnördar. Det är faktiskt allra första gången det anrika kvalitetsförlaget Wahlström & Widstrand – vars förra delägare förläggaren Per I. Gedin grundade Augustpriset för att boosta boken i julklappshandeln – tar hem priset.

Dessutom: Kanske får även Sylvia Plaths klassiska roman ”Glaskupan” ett litet uppsving bland svenska läsare i svallvågorna efter priset nu. Sylvia Plaths svenska översättare heter Christina Liljencrantz och bor i Hyssna. Hennes översättning har stått sig ända sedan 1974, när hon bodde i New York med sin man Hasse Persson och översatte denna klassiker för en svensk publik.

Att fackbokspriset gick till Nils Håkansons bok om översättning ”Dolda gudar” var roligt och lite överraskande. Böcker om historia eller tjocka biografier brukar väl ta hem det priset? Glädjande med en vinst för det lilla förlaget Nirstedt/litteratur som för övrigt också gav ut årets vinnare av Borås Tidnings Debutantpris.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.