Kultur

Läsupplevelse som blir flerdelad

Bokrecension Artikeln publicerades

Bilderna speglar barnets känsla av litenhet. Men den luriga texten ger antydningar om att det finns än mindre varelser.

Liten i staden

Bilderbok

Text, bild: Sydney Smith

Översättning: Katarina Kieri

Förlag: Lilla Piratförlaget

Det är någonting lurt med kanadensaren Sydney Smiths (f.1980) text. Hans bilderbok har fått namnet ”Liten i staden”. Och de lyriskt vackra illustrationerna bygger verkligen upp en atmosfär som berättar om den lilla människans känsla av ringhet i den stora staden.

Ett barn åker spårvagn, promenerar bland skyskrapor och butiker, men rör sig gradvis mot mindre befolkade miljöer. Det börjar snöa, vilket bäddar in gator och parker i en mjukhet som återspeglar barnets ömma känslor.

Den som läser noggrant blir dock konfunderad, redan på ett tidigt stadium. Vem åsyftas med det ”du” som tilltalas i texten? Vilken varelse bör undvika hundar och tenderar att söka skydd i träd?

Läsupplevelsen blir flerdelad och sammansatt. Sydney Smiths förmåga att skapa mångtydighet ur enkelhet fascinerar stort.

Sydney Smith.
Foto: Steve Farmer
Sydney Smith.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.