Kultur

Läskigt syskondrama som griper tag och överraskar

Bokrecension Artikeln publicerades

Tunga familjehemligheter och plågade spöken. Kristina Ohlsson är aktuell med en ny spänningsbok för mellanåldern.

Mysteriet på Ödeborgen

Mellanåldersbok

Författare: Kristina Ohlsson

Förlag: BonnierCarlsen

Det är inte med glädje som Ellie och Walter kommer till sitt nya hem, borgen på Stormön. Syskonen har placerats där efter att föräldrarna gjort något riktigt dumt. Till råga på allt spökar det i borgen.

”Mysteriet på Ödeborgen” blandar vardag och historia, i samma anda som Kristina Ohlssons tidigare böcker ”Glasbarnen” och ”Silverpojken”. Hon skriver som alltid drivet och effektivt och zoomar skickligt in små detaljer som får avgörande betydelse längre fram.

Barnen tar form som gripande individer, men också bifigurerna får djup. I slutet finns ett onödigt summerande parti, men undersökningarna av borgens historia och kampen mot den onda spökfågeln formas elegant. Det är ett riktigt läskigt syskondrama, fullt av överraskningar.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.