Kulturministern: Armslängds avstånd ska gälla

Kulturen ska vara fri gentemot politiken. Kulturminister Parisa Liljestrand (M) är tydlig med beskedet när hon intervjuas i Ekots lördagsintervju.
Kultur • Publicerad lördag 09:23
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) säger i Ekots lördagsintervju att hon är kompromisslös med att kulturen ska vara fri. Arkivbild.
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) säger i Ekots lördagsintervju att hon är kompromisslös med att kulturen ska vara fri. Arkivbild.Foto: Lars Schröder/TT

Hon förklarar att hon själv är kompromisslös när det gäller principen om att en "armlängds avstånd" ska råda för politiken.

Frågan har debatterats på senare tid, bland annat efter det att Sverigedemokraterna velat omdefiniera begreppet och partiets kulturpolitiske talesperson, Alexander Christiansson, har sagt att det är en princip och inte en lag och att definitionen beror på vem man pratar med.

Kulturministern är tydlig med att kulturens frihet är fastslagen i Tidöavtalet och understryker att alla partier har gått med i överenskommelsen.

– Och det är viktigt att det hålls, inte bara på nationell, utan också på regional och kommunal nivå. Varje gång man försöker gå in och bestämma över kulturens innehåll – då blir det inskränkningar i det som är vår öppenhet och demokrati, säger hon i intervjun.

Hittills har den nya regeringen dragit ner på kulturbudgeten med 1,1 miljarder kronor. Det handlar framför allt om att de tillfälliga pandemistöden som har tagits bort.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.