Annons

Favoriterna höll för trycket efter röstkaos

Det blev de två förhandsfavoriterna Cornelia Jakobs och Robin Bengtsson som lade beslag på de första finalplatserna i Melodifestivalen. Kvällen präglades dock av röstningskaos.
Melodifestivalen • Publicerad 5 februari 2022
Kvällens vinnare. Robin Bengtsson och Cornelia Jakobs går direkt till final och Theoz och Danne Stråhed är vidare till semifinal från Melodifestivalens första deltävling.
Kvällens vinnare. Robin Bengtsson och Cornelia Jakobs går direkt till final och Theoz och Danne Stråhed är vidare till semifinal från Melodifestivalens första deltävling.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Oscar Zia fick en svettig start på programlederiet när delar av röstningssystemet brakade ihop i den första delävlingen.
Oscar Zia fick en svettig start på programlederiet när delar av röstningssystemet brakade ihop i den första delävlingen.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Danne Stråhed stod för kvällens skräll när han tog sig till semifinal med låten "Hallabaloo".
Danne Stråhed stod för kvällens skräll när han tog sig till semifinal med låten "Hallabaloo".Foto: Jonas Ekströmer/TT

Under veckan har Cornelia Jakobs gått från relativt okänd till att vara den första tävlingens stora kritikerfavorit. Den 12 mars i Friends Arena tävlar hon om att representera Sverige i Eurovision Song Contest.

– Det känns som en dröm, jag hade inte räknat med det här. Jag har försökt att bara fokusera på låten som jag älskar och inte så mycket på tävlingsgrejen, säger hon efter tävlingen.

Annons

Jakobs har medverkat i Melodifestivalen två gånger tidigare, 2011 och 2012, men då som en del av gruppen Love Generation. Med breakup-låten “Hold me closer” gör hon sin solodebut i tävlingen.

TT: Hur känns det att dela med sig av självupplevd olycklig kärlek med hela svenska folket?

– Jag tycker att det är jättehärligt, det är den mest mänskliga känslan. Jag lever på starka känslor, säger Cornelia Jakobs, som också passar på att avslöja att hon under processen med låtskrivandet blivit kär i, och numera är ett par med, sin låtskrivarkollega David Zandén.

"Känner mig urlakad"

Även den andra finalisten Robin Bengtsson höll för trycket. Nu tar han sig för fjärde gången raka vägen till final.

– Det känns sjukt bra, jag är helt slut på känslor nu. Jag har gått från att vara superpeppad till meganervös. Nu känner jag mig ganska urlakad, men är väldigt belåten, nöjd och tacksam, säger han.

31-åringen från Svenljunga har vunnit Melodifestivalen en gång tidigare, år 2017 med låten “I can’t go on”, som då slutade på en femteplats i Eurovision Song Contest. Han tävlade senast 2020 med bidraget “Take a chance”, som slutade på en åttondeplats i finalen.

Till semfinal från kvällens deltävling gick högst otippat Danne Stråhed med sin reggaedänga – "Hallabaloo". Det gjorde också Theoz med sin dansanta upptempolåt "Som du vill". Därmed blev både “Young royals”-stjärnan Omar Rudberg och veteranen Shirley Clamp utan finalplats.

Trassel med röstningen

Programledaren Oscar Zia, som i år styr skutan på egen hand, sattes på prov när festivalens röstningssystem tämligen omgående började krångla. Hjärtröstningen i appen fungerade inte som den skulle under kvällen och det var därför enbart telefonröster som räknades.

Annette Brattström, projektledare för Melodifestivalen, säger till TT att det är med blandade känslor som hon ser tillbaka på kvällens sändning.

– Oscar är ju en hjälte som räddar oss i den här situationen. Sedan är jag så klart oerhört ledsen för det som händer. Vi har jobbat med det här i ett års tid.

Annons

– Röstningen har fungerat och det kom in normala mängder med röster. Däremot verkar en annan funktion i appen ha gjort att vissa användare blev utkastade och sedan inte kunde komma in igen. Av rättviseskäl var det bättre att stänga av appröstningen, säger hon.

TT: Kommer problemet att vara löst nästa vecka?

– Ja, det kommer det att vara.

Den första deltävlingen var den enda tävlingen som avgörs med publiktak. Från och med den 9 februari finns det inte längre någon gräns för hur många människor som får samlas på evenemang.

Fakta: Så slutade den första deltävlingen

Direkt till final:

Cornelia Jakobs – ”Hold me closer”

Robin Bengtsson – "Innocent love"

Till semifinal:

Danne Stråhed – "Hallabaloo"

Theoz – "Som du vill"

Utslagna:

Malou Prytz – "Bananas"

Shirley Clamp – "Let there be angels"

Omar Rudberg – "Moving like that"

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons