Annons

Kritiker: Samisk litteratur hotas

Litteratur • Publicerad 4 augusti 2021
Tillgängligheten till samisk litteratur är i farozonen, befarar den samiska skribent- och författarföreningen Bágo Čálliid Siebrie. Arkivbild.
Tillgängligheten till samisk litteratur är i farozonen, befarar den samiska skribent- och författarföreningen Bágo Čálliid Siebrie. Arkivbild.Foto: Helena Landstedt/TT

Tillgängligheten till samisk och annan litteratur på minoritetsspråk är hotad, befarar skribent- och författarföreningen Bágo Čálliid Siebrie.

Anledningen är att landets största e-handel för litteratur Adlibris kräver att alla förlag som säljer litteratur via bolaget använder en extern distributör, vilket innebär en stor kostnad för små förlag.

Annons

– Vi kan inte ha en situation där litteratur på minoriteters och urfolks språk inte når ut till dem som har lagstadgad rätt till det, där man motiverar det hela med ekonomi. Beslutet går stick i stäv med tankarna i Samiska rådet om hur den samiska litteraturen ska utvecklas, säger Johan Sandberg McGuinne, ordförande i föreningen, till SVT Kultur.

Få förlag ger i dag ut litteratur på samiska. Eftersom Adlibris är den största distributören till biblioteken, kan utbudet på samiska påverkas, enligt föreningen.

Adlibris har inte velat kommentera frågan för SVT.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons