TV4 bryter samarbete med Alexander Bard

TV4 bryter samarbetet med Alexander Bard efter att han kritiserat rörelsen Black lives matter på Twitter. Bard kommer inte längre att fortsätta som jurymedlem i "Talang".
Nöje • Publicerad 13 juni 2020
TV4 bryter sitt samarbete med Alexander Bard. Arkivbild.
TV4 bryter sitt samarbete med Alexander Bard. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Alexander Bard kritiseras för ett inlägg på Twitter om rörelsen Black lives matter. Arkivbild.
Alexander Bard kritiseras för ett inlägg på Twitter om rörelsen Black lives matter. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

"TV4 har varit i kontakt med Alexander Bard under kvällen och har gemensamt kommit fram till att det inte passar att han fortsätter som jurymedlem i 'Talang', som är ett varmt underhållningsprogram på TV4. Min bedömning är att vi av hänsyn till alla inblandade inte kommer att kunna genomföra produktionen på det sätt som vi önskar", skriver programmets exekutiva producent Lotta Edvardsson i ett mejl till TT.

På Twitter skrev Alexander Bard bland annat att svarta människor ska "ta tag i sina liv" och sluta leva på bidrag. Hans ord möttes av en kritikstorm i sociala medier och en namninsamling som krävde att TV4 skulle avsluta sina samarbeten med honom samlade över 30 000 underskrifter.

Ingrosso tog avstånd

Influeraren Bianca Ingrosso, som också sitter i juryn för "Talang", har under dagen i flera inlägg på Instagram tagit avstånd från Alexander Bards uttalanden. Hon skriver att hon meddelat TV4 att hon inte längre kommer att medverka i programmet om Bard skulle få vara kvar som jurymedlem.

Till Aftonbladet sade Alexander Bard tidigare under dagen att han inte ville diskutera sina kommentarer.

– Sånt tjafs. Tonalitet och etikett är kärringdynga, det får andra diskutera. Jag diskuterar verkligheten, säger han och tillägger att han vill lyfta fram en belgisk svart kvinna som håller med honom i hans åsikter.

"Växt fram"

TV4 gick först ut med att kanalen inte ansvarar för sina profilers privata åsikter, men backade under lördagskvällen och avbröt samarbetet med Bard. Kanalen meddelar nu att man kommer att presentera juryn för "Talang" när inspelningarna startar i oktober.

Alexander Bard säger till Expressen att beslutet inte har något att göra med den massiva kritiken mot hans uttalanden.

– Det här är ett beslut som har växt fram under de senaste tre månaderna, det har ingenting alls att göra med vad som hände i dag, säger Alexander Bard.

TT söker Alexander Bard.

Fakta: Alexander Bard

Alexander Bard slog igenom i början av 1980-talet som dragshowartisten Barbie med låten "Prostitution twist". Han har skrivit låtar åt artister som Agnetha Fältskog, Arvingarna och var med och skrev "En dag", som Tommy Nilsson vann Melodifestivalen med 1989.

1987 bildade han Army of Lovers, tillsammans med Jean-Pierre Barda och Camilla Henemark. Bandet fick sitt internationella genombrott med "Ride the bullet" 1990. Han var en av producenterna bakom gruppen Alcazar och bildade 2003 bandet Bodies Without Organs, som medverkade i Melodifestivalen flera gånger innan de splittrades 2009.

Han var medlem i "Idol"-juryn 2011–2015 och "Talang"-juryn från 2016. Han har även engagerat sig politiskt, bland annat inom dåvarande Folkpartiet och på senare tid partiet Medborgerlig samling. Han startade det virtuella nätverket Liberati 2008 och har ofta kritiserats för sina uttalanden. I januari 2020 krävde Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski och Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist att Bard skulle sparkas från sina uppdrag på TV4, då han medverkat i en högerextrem debatt med bland annat partiet Alternativ för Sverige.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.