Konstnärer vill stoppa gatukontoret

Borås profilerar sig som skulpturstad. Och låter gatukontoret smycka delar av den.
Nu har konstnärerna i Sjuhärad tröttnat.
Kultur • Publicerad 25 oktober 2010
Foto: 
Per-Åke Magnusson.
Per-Åke Magnusson.Foto: Krister Persson
Installationen i rondellen vid Hybergsvägen på Hässleholmen är en av de offentliga utsmyckningar som KRO menar äventyrar bilden av Borås stad som konst- och skulpturstad med ambitioner.
Installationen i rondellen vid Hybergsvägen på Hässleholmen är en av de offentliga utsmyckningar som KRO menar äventyrar bilden av Borås stad som konst- och skulpturstad med ambitioner.Foto: Lennart Magnusson

I ett öppet brev till kommunstyrelsen i Borås riktar KRO Sjuhärad (konstnärernas riksorganisation) kritik mot att gatukontoret ges utrymme att på egen hand köpa in konst att smycka bland annat rondeller i staden.

– Borås stad har de senaste åren valt att tydligt profilera sig som en skulpturstad och har fått gott renommé. Vi anser att det är kulturnämnden och dess konstutskott som skall ansvara för inköp av konst till staden, det är där kompetensen finns, säger KRO Sjuhärads ordförande Per-Åke Magnusson.

I brevet skriver KRO angående Borås stads profilering som skulpturstad:

”(?)en positiv bild av Borås som skulptur- och konststad kan lätt raseras. Mycket som påverkar stadens utseende sker genom beslut i skilda instanser. Kulturnämndens konstutskott får ta beslut i många konstnärliga frågor. Men inte i alla. Gatukontoret agerar exempelvis oberoende av kulturnämnden på ett sätt som skadar bilden av en aktiv och framåt stad med en tydlig profil.”

KRO menar att gatukontorets utsmyckningar av rondeller, inköp av skulpturer eller ingrepp på befintliga skulpturer i det offentliga rummet måste ske i samråd med kulturnämndens konstutskott.

– Det skall finnas en linje i alla sådana beslut, annars kan bilden och det man byggt upp äventyras, säger Magnusson.

Kulturnämndens ordförande, Bengt Wahlgren (fp), känner igen diskussionen och håller med KRO.

– Det bör finnas ett samarbete mellan oss och gatukontoret i de här frågorna. Jag anser att vi har det kommunala uppdraget när det gäller offentlig konst, det finns flera fall där gatukontoret själva tagit beslut och utfört offentliga utsmyckningar. Bland annat hade köpt in någon konstruktion och ställt på torgbrunnen förra vintern, det tycker jag är att inkräkta på ett konstverk.

Har du diskuterat det här med gatukontoret?

– Vi har försökt, men jag tycker inte att vi nåtts av förståelse. Det här bristande samarbetet är bekymmersamt, säger Wahlgren.

Gunnar Isackson är gatuchef på gatukontoret i Borås som bland annat har ansvar för stadens vägnät, torg och parker.

Fungerar samarbetet med konstutskottet dåligt?

– Jag tycker inte det, vi för diskussioner med dem hela tiden. Vi redovisar våra planer och rådfrågar dem, man skall också komma ihåg att det finns en hel del kompetens hos oss som är viktig när det gäller utsmyckning av det offentliga rummet, inte minst när det gäller stenläggningar, säger Isackson.

Är det ert uppdrag att smycka staden med konst?

– Vad som är konst eller inte är en evig fråga, men vårt uppdrag är att göra nya trafikplatser trevliga, snygga och estetiskt tilltalande. Den rondellen in mot Hybergsvägen är ett bra exempel på det, den har blivit mycket uppskattad av boråsarna, säger Isackson.

Magnus Persson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.