Annons

Kompositören bakom klassiskt Bondtema död

Film • Publicerad 11 juli 2022
Den brittiske kompositören Monty Norman är död. Han är mest känd som mannen bakom det kända temat som spelas i alla filmer om James Bond. Arkivbild
Den brittiske kompositören Monty Norman är död. Han är mest känd som mannen bakom det kända temat som spelas i alla filmer om James Bond. ArkivbildFoto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Den brittiske kompositören Monty Norman, har avlidit meddelar hans familj på måndagen.

Normans mest kända verk är det stycke som spelas i inledningen av 25 filmer om den brittiske agenten James Bond.

Annons

Inför den första Bondfilmen "Agent 007 med rätt att döda" 1962 kontaktades Monty Norman för att skriva stycket. Filmproducenterna anlitade senare kompositören John Barry för skriva ett nytt arrangemang till stycket.

Barry hävdade senare att det i själva verket var han som hade skrivit det berömda temat, men Norman vann ett förtalsmål mot The Sunday Times i samband med att tidningen kommit med liknande påståenden i en artikel. Enligt rätten var Norman stycket upphovsman.

Familjen skriver i ett uttalande att Norman avled efter en kort tids sjukdom.

Monty Norman blev 94 år.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons