Kultur

Koder dyrkar upp mystiken i nytt äventyr för barn

bokrecension Artikeln publicerades
Maria Engstrand från Borås är tillbaka med ett nytt barnboksmysterium.
Maria Engstrand från Borås är tillbaka med ett nytt barnboksmysterium.

Två sjundeklassare i Lerum ägnar sig åt lokala mysterier. De förekommer i en fantasy där gåtorna oftast löses genom att dunkla textmeddelanden tolkas.

Kod : Elektra

Fantasy

Författare: Maria Engstrand

Illustrationer: Lotta Geffenblad

Förlag: Opal

Det finns en tydlig symmetri i Maria Engstrands (f. 1973) ”Kod”-serie, en pendelrörelse mellan tro och vetande, mellan ockultism och vetenskap.

Polariseringen finns inbyggd redan i skildringen av de två grannfamiljerna i Lerum. Mamman till Malin har ett tekniskt yrke, modern till Orestes försörjer sig på det esoteriska.

Barnen är skolkamrater i sjuan och reder ut mysterier, vilka tycks bottna i övernaturliga förlopp. Barnen ställs inför en rad problem, som nästan regelmässigt har med tolkning av text att göra.

I ”Kod: Orestes” (2018) utgick de från ett chiffer i ett kuvert. I ”Kod: Elektra” (2019) utgår de från några dokument. De hittades i ett nedgrävt skrin som de fick nys om under en spiritistisk seans.

De unga detektiverna är ständigt på jakt efter ledtrådar som de tyder efter bästa förmåga.

Fantasy är en etablerad genre men det finns många byggstenar att laborera med. En av läsarens första uppgifter blir att lista ut hur stoffet förhåller sig till det övernaturliga.

I Maria Engstrands värld är nyckelorden jordaströmmar, stjärnefält och kraftkors. Intresset fokuseras på personer som försvunnit under mystiska omständigheter. De unga detektiverna är ständigt på jakt efter ledtrådar som de tyder efter bästa förmåga.

”Kod: Elektra” är rik på idéer och uppslag. Men boken kan sakna struktur och tappar ibland intrigen. Det sänker spänningen och minskar underhållningsvärdet.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.