Kultur

Klassiska skivtips: ”Svänger det på det där sättet som bara Bachs barockmusik kan svänga”

Kultur Artikeln publicerades

Isabell Faust, Cristoph Poppen, Bach-Collegium Stuttgart.

Album: Johann Sebastian Bach Violin Concertos.

Bolag: Hänsler Classic

Genre: Barockmusik

När Isabell Faust och musikerna drar igång violinkonserten i E-dur då svänger det på det där sättet som bara Bachs barockmusik kan svänga. Men vi får också höra själfulla och vackra långsamma satser, perfekta att kontemplera till. Måhända är jag lite partisk, men jag får skylla det på kursen jag går i Bachkontrapunkt.

Göteborgs Symfoniker, dir. Santtu-Matias Rouvali

Album: Jean Sibelius, Symfoni no 1 och ”En saga”.

Bolag: Alpha Classics

Genre: Romantisk orkestermusik

Göteborgssymfonikernas chefsdirigent sedan 2017, Santtu-Matias Rouvali, har ambitionen att göra Sibelius symfonier och orkesterverk i nya inspelningar, något som Neeme Järvi med flera redan gjort. Det första smakprovet får vi här med första symfonin och ”En saga”. Sibelius vackra, välorkestrerade och högromantiska musik är fylld med dramatik, allt med en nordiskt touch. Dirigenten Rouvali, en av många högklassiga finska sådana, imponerar.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.