1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Klassisk western med modern blick

Mörk humor och ideologiska motsättningar i Jacques Audiards magnifikt formulerade neo-western om två hänsynslösa prisjägarbröder.
Jake Gyllenhaal, Joaquin Phoenix, John C Reilly och Riz Ahmed i western "The Sisters brothers".
Foto: Triart
btbtbtbtbt

The Sisters brothers

Genre: Western
I rollerna: John C. Reilly, Joaquin Phoenix m fl
Regi: Jacques Audiard

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Revolverskotten ekar i prärienatten. Det kompakta mörkret lyses upp av mynningsflammornas flämtande krevader. När salvorna upphör finns endast två överlevande; de beryktade prisjägarbröderna Sisters (John C. Reilly och Joaquin Phoenix) som är huvudpersoner i ”The Sisters brothers”. En mörkt humoristisk och magnifikt formulerad neo-western av franske filmskaparen Jacques Audiard, efter Patrick DeWitts bok.

Audiard har tidigare regisserat flera starkt drabbande verk som ”En profet” och ”Dheepan”. Steget från dessa råa franska nutidsberättelser till den brutala logiken i 1850-talets nybyggar-Amerika är inte särskilt långt. Världen är en fientlig plats och i civilisationens tomrum frodas barbariet.

”Sisters brothers” är sinnrikt konstruerad för att fungera som en klassisk western, inklusive vidunderligt vackra naturbilder, men är samtidigt allt annat än museal förvaltare av en genre som stått under palliativ vård i decennier. Lika rolig som eftertänksam applicerar filmen en modern blick som vrider på perspektiven i oväntade vinklar och geniala infall.

Bland alla förträffliga skådespelarinsatser så skiner John C. Reillys lite extra. Hans inkännande gestaltning av hänsynslös mjukis blir en hjärtligt komisk uppgörelse med alla starka, tystlåtna, John Wayne-arketypiska hjältefantasier. Bröderna Sisters må skjuta först, men snackar en hel del sedan. Ju längre bort de rider, desto mer pratar de, vilket förvandlar färden till en slags primitiv, pre-Freudiansk terapistund från hästryggen.

Mycket handlar om brödraskap. Inget ovanligt tema i westernfilmer. Desto ovanligare är behandlingen av ideologiska perspektiv och etiska dilemman. Hur kommer vi bort från motsättningar och meningslöst våld för att bygga en hållbar gemenskap, tillsammans? Hur formar vi ett demokratiskt samhälle med jämn resursfördelning? Det är frågeställningar som ekar hela vägen från bröderna Sisters vilda västern och ända in i vår upplysta samtid.