Annons

Klassisk tjuvjakt i novembermörkret

Två trettonåringar jagar en taveltjuv och måste försonas med ett svek. ”Skymning” av pseudonymen Walter Falk är en fartfylld men rätt traditionell spänningsbok, enligt Bella Stenberg.
Litteratur • Publicerad 5 november 2022
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Kapitelbok (från 9 år)

Skymning

Författare: Walter Falk

Förlag: Bookmark

Bakom kapitelboken ”Skymning” står pseudonymen Walter Falk, som säger sig vara en erfaren privatdetektiv.
Bakom kapitelboken ”Skymning” står pseudonymen Walter Falk, som säger sig vara en erfaren privatdetektiv.Foto: Bookmark förlag

Taveltjuven har otur. Smygandes väg efter ett väl utfört brott upptäcks hen av två trettonåringar. Stockholmaren Jakob besöker sin moster och häst, Hedvig är på kvällspromenad med sin sjuka hund Morris. De har stött på varandra av en slump, för första gången på två år, efter att han svek henne djupt.

På närliggande Tofstaholms herrgård har greven nyligen dött, döttrarna är ovänner och både pengar och arv har försvunnit. Den stulna tavlan föreställer bulldoggen Felix, som också mött en hastig död. När Hedvig inte kan låta bli att förfölja den misstänkta figuren måste Jakob hänga på, och de dras djupare in i mysteriet – och har kanske lite för lätt att lösa det. Trots att polisen inte prioriterar brottet och att tjuven, som har egna jag-berättade kapitel, leder alla på villovägar.

”Tempot är högt, det smygs i skogen, blir biljakt med häst och traktor inblandat, och allt utspelas dessutom under en enda novemberkväll.”
Annons

”Skymning” är första delen i Höstlovstrilogin och släpps lagom till det höstlov som döpts om till läslov. Tempot är högt, det smygs i skogen, blir biljakt med häst och traktor inblandat, och allt utspelas dessutom under en enda novemberkväll. Men mörkret finns också i bakgrunden och Reine Rosenbergs svartvita illustrationer är actionfyllda, hårdare än textspråket.

Lite extra krydda ger det att författaren (Walter Falk är en pseudonym) säger sig vara privatdetektiv som hjälpt polisen att utreda alla typer av brott. Har hen mött poliser lika ointresserade som dem tonåringarna träffar? Eller använt aska och tejp för att säkra fingeravtryck?

Bella StenbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons