Kathy Ryan: Han såg hemligheterna under heltäckningsmattorna

Kathy Ryan är bildredaktör på New York Times Magazine. Hon var en av dem som talade under invigningen av Tunbjörkutställningen.
Borås • Publicerad 13 oktober 2017 • Uppdaterad 14 oktober 2017
Foto: Pontus Höök

Hon har flugit in till Borås över helgen för att hedra fotografen Lars Tunbjörk. New York Times Magazines bildredaktör Kathy Ryan inleder med att berätta om sina tankar när hon blev kontaktad av Lars Tunbjörks fru Maud Nycander för att komma på invigningen.

– Jag gillar att vara i New York, men jag kände att jag måste göra det här, säger hon till den publikfyllda teatersalen på Borås Kulturhus.

Amerikanska Kathy Ryan började jobba som bildredaktör på The New York Times Magazine 1987 och jobbade med Lars Tunbjörk i nästan 20 år på tidningen. Hon har tagit med sig flera bilder som speglar några av deras samarbete under åren. De visas upp i ett färgstarkt bildspel under föreläsningen. Ett sjukhus för falkar i Abu Dhabi, shopping i Kina, Times Square under renovering och New Yorks kontorsliv skymtar förbi medan hon berättar om Lars Tunbjörk, fotografen hon beundrade så mycket.

Hon stannar en stund vid en bild på en studsmattehoppande amerikan som är klädd som en cowboy. En bild Tunbjörk tog för projekt om amerikanska rika ranchägare. Det var ett av de första projekten Lars Tunbjörk fotade för tidningen och gjordes 1995.

– Vi ville fota rika män på rancher i Wyoming, och vi ville att Tunbjörk skulle göra det, säger Ryan.

När tidningen kontaktar de män de vill ha med i reportaget, får de frågan av en, ”rider fotografen? Han kommer behöva göra det för att komma till alla delar av min ranch” .

– Jag och en kollega funderade och kom fram till att, ja men det gör han nog. Han är ju svensk, säger Kathy Ryan och får skratt från publiken.

Hon berättar om den studsande mannen på bilden. Att han älskar sina cowboy-kläder och att studsmattan på bilden är hans barns.

– Jag älskar hur han ramar in det. Hur det är två världar som kolliderar i den mäktiga miljön med bergen i bakgrunden och det moderna, säger Kathy Ryan och fortsätter:

– Och hur fick Lars honom att hoppa på trampolinen?

Just den frågan ställde bildredaktören till mannen på bilden, och får svaret att ”han var lite klumpig och verkade behöva hjälp”.

– Han var sådan, han skrämde ingen utan alla ville hjälpa honom och ställde upp på de bilder han bad dem om. Han såg inte ”dom” han såg sig själv i bilderna, säger hon.

Hon berättar om att hon själv började fota miljön där hon jobbade. Och att hon gjorde det i hans anda. Hon visar upp bilder på vita kontorsmiljöer där ljus och skugga skapar liv i bilder på ting och människor.

– Lars gjorde det i ”Kontor” och jag tänkte att jag också kunde fota en plats jag älskar och kollegor som jag älskar, säger hon.

Resultatet av hennes fotande blev boken ”Office Romance: Photographs from Inside the New York Times Building” som gavs ut 2014.

– Jag är tacksam över att han fick mig att se saker jag annars inte sett. Han såg hemligheterna under heltäckningsmattorna och jag känner mig mycket privilegierad som fick jobba med honom, avslutar hon.

Anna EngströmSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.