Annons

Kärlek och vänskap i sexan

Vänskap, kärlek och familjerelationer kan vara snåriga saker. Med boken ”Ellinor” inleder Katarina von Bredow en trilogi om vardagen i årskurs sex.
Publicerad 5 maj 2018
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Katarina von Bredow dyker ner i vardagen med ett lättillgängligt språk och ett högt tempo.
Katarina von Bredow dyker ner i vardagen med ett lättillgängligt språk och ett högt tempo.Foto: Kalle Magnusson

”Ellinor” börjar i slutet av årskurs sex, då huvudpersonen Ellinor ska fylla tretton. Hon är superduktig på att klättra och har väntat länge på ombyggnaden av Fritidshuset. Hon och Leo brukar spendera mycket tid där och när portarna slås upp igen efter inspektionen är de först på plats. Annars hänger Ellinor mest med Meja. Självsäkra Meja som alla svansar efter, både i korridoren och på sociala medier.

Vardagen puttrar på ganska bra till den där dagen då Ellinor blir tonåring. Tretton. Inte sex, det är alldeles för tidigt, som hennes plastpappa skojar. Sådana kommentarer kan man skaka på huvudet åt, inte att Viktor börjar i klassen.

Annons

Meja ska naturligtvis ha Viktor. Alla förstår det. Men av någon anledning blir det Ellinor och Viktor som åker till badplatsen. Helt själva redan första helgen. Några ungdomar ser dem där och snart har ryktet fått eget liv.

De sedan länge fastställda relationerna i skolan ruskas om i ett slag och nästan ingen i klassen vill längre prata med Ellinor. Hur ska hon bete sig för att laga vänskapen med Meja? Vill hon ens att allt ska bli som förut? Varför undanhåller hon saker om Viktor? Är hon kär? Och hur ska hon hantera alla elaka kommentarer på instagram?

Katarina von Bredow dyker ner i vardagen med ett lättillgängligt språk och ett högt tempo. Situationerna är lätta att känna igen sig i och förloppet trovärdigt, men karaktärerna kunde vässats till mer. Viktor sprakar till på en egen nivå med sina repliker och sitt agerande.

Samtidigt som allt i skolan kör ihop sig för Ellinor har hon en bonusfamilj full av sprickor, välvilja och svartsjuka som trasslar ihop sig till en annan röra. Ellinors passion för klättring blir tydlig tidigt i boken, även för den som inte är bekant med begrepp från sporten. I klätterlokalen får hon möjlighet att slappna av.

”Ellinor” är en intensiv skildring av sökandet efter en egen väg i en vardag där andra hela tiden drar. Bitvis kör det ihop sig på väl många plan samtidigt. Allt är dock inte bara mörker här. Det finns flera underhållande situationer som lockar till skratt och det öppna slutet skapar en nyfikenhet på trilogins fortsättning.

Jonna FriesSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons