Annons

Karin Wahlberg har skrivit en kärleksförklaring till Lund

Karin Wahlbergs nya deckare är allmänbildande om ett viktigt ämne, men ibland blir det nästan för mycket av det goda, tycker Kerstin Bergman.
Bokrecension • Publicerad 5 februari 2022
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Karin Wahlberg skriver lärorikt om föräldrar som blir oskyldigt anklagade för att ha misshandlat sitt barn.
Karin Wahlberg skriver lärorikt om föräldrar som blir oskyldigt anklagade för att ha misshandlat sitt barn.Foto: Magnus Liam Karlsson
Polisroman

En god man

Författare: Karin Wahlberg

Förlag: Albert Bonniers förlag

När vi för tionde gången möter polisen Claes Classon och läkaren Veronika Lundborg har de blivit äldre och flyttat från Oskarshamn till Lund. En känd barnläkare mördas i sitt hem. Alla polisen talar med beskriver honom som en god man med ett stort engagemang för barn som far illa. Han har länge varit en av de drivande krafterna i Sverige bakom diagnostisering av det som kallas ”shaken baby syndrome”, där föräldrar skadar sina spädbarn genom skakvåld. Detta är något man då och då hör talas om, men stämmer verkligen den bild som spritts bland allmänheten i Sverige?

Wahlberg komplicerar bilden betydligt och visar vilket trauma det kan vara när föräldrar – kanske oförskyllt – anklagas för att ha misshandlat sitt barn. Det är tydligt att författaren är väl insatt i de olika forskningstraditionerna och det är lärorik läsning, om än väl mycket upprepning av vissa fakta. Ett annat starkt tema i boken är åldrandet, något många av bokens gestalter funderar kring.

Annons

”En god man” är också en kärleksförklaring till Lund som stad, men där kan jag – trots att jag är bosatt i Lund sedan många år – tycka att det nästan blir för mycket av det goda. Varje krök på varje cykelväg skildras och författaren redogör för varje bostadsområdes historia, geografi och socioekonomiska status. Men samtidigt drar de noggranna beskrivningarna ner tempot i berättelsen och gör ”En god man” till trivsam läsning för den som föredrar deckare utan alltför mycket explicit action.

Kerstin BergmanSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons