Annons

Karamelodiktstipendiet till Bengan Janson

Dragspelaren och underhållaren Bengan Janson får fjolårets Karamelodiktstipendium, för "ett fröjdefullt musikanteri, med en lekfullhet och precision det sannerligen svänger om".
Janson känner sig, med idolen Povel Ramel i åtanke, som en urdrucken Dry Martini.
Nöje • Publicerad 13 juni 2021
Dragspelaren och underhållaren Bengan Janson får fjolårets Karamelodiktstipendium, med den traditionsenliga struten karameller.
Dragspelaren och underhållaren Bengan Janson får fjolårets Karamelodiktstipendium, med den traditionsenliga struten karameller.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Bengan Janson hade ett dragspel nära till hands vid ceremonin.
Bengan Janson hade ett dragspel nära till hands vid ceremonin.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ceremonin i Galärparken på Djurgården – innan skynket dragits av och pristagaren avslöjats.
Ceremonin i Galärparken på Djurgården – innan skynket dragits av och pristagaren avslöjats.Foto: Stina Stjernkvist/TT

När det traditionsenliga randiga skynket med titthål lyftes av Bengan Janson fick han den applåd han väntat på sedan i februari förra året, då han själv fick veta att han skulle få stipendiet.

Sedan åkte dragspelet fram och han spelade sin gamle vän Allan Edwalls "Kom" – "Kom så ska vi tycka om varandra, kom så får du kärligt kyssa mig..." – följt av lite somrig samba.

Annons

– Jag tänkte göra något som känns rätt i tiden. Att tycka om varandra, när det varit så mycket elände, att man måste hålla modet uppe. Det börjar ändå släppa nu och det känns fantastiskt bra. Man vill ge folk lite hopp, så där, när man uppträder, säger Janson till TT.

"En urdrucken Dry Martini"

Pandemin och smittskyddsregler satte stopp för fjolårets utdelning av Povel Ramels Karamelodiktstipendium. Det har varit "svårt att hålla käften", konstaterade Bengan Janson inför åskådare som samlats i solen i Galärparken på Djurgården i Stockholm.

Janson kände Povel Ramel och uppträdde bland annat på hans 80-årsfirande.

Efter det fick han ett tackkort av Ramel, som löd:

"Tack tack tack Bengan. Jag känner mig som en urdrucken Dry Martini; skakad, rörd och tagen!"

– Det kan jag säga att jag gör nu också. Det känns underbart, säger Bengan Janson.

– Det är en stor idol som har instiftat stipendiet och nu får jag den här fantastiska utmärkelsen. Jag vet inte om jag är värd det, men jag är väldigt glad.

Bengan Janson, född 1963, beskrivs av stipendiejuryn som som "en allroundartist med en anrik musikproduktion!". Povel Ramels dotter Lotta Ramel utropade vid ceremonin att han är en av världens bästa musikanter, "enligt mig i alla fall".

Personligt erkännande

Under 1990-talet spelade Bengan Janson med Hälsingegruppen Östen med resten. Ett möte med riksspelmannen Björn Ståbi fick honom att samtidigt hänge sig åt folkmusiken. Men Janson behärskar även pop, rock, jazz och visa, framhåller juryn.

Bland de många artister som han spelat med finns Anne-Sofie von Otter, Kalle Moreaus, Putte Wikman, Björn Skifs, Dogge Doggelito, Marie Fredriksson, Thomas Di Leva och Sven-Bertil Taube. Tillsammans med Kristina Lugn och Allan Edwall bildade han gruppen De tröstlösa.

Annons

– Man har spelat med de flesta, men det är härligt att få ett erkännande för min personliga gärning och det jag gör. I synnerhet känns det fint att få det när det har varit en så "down" period överallt. Jag har själv funderat på om jag ska fortsätta hålla på och tankarna har varit många.

När pandemin slog till förra året hade han just haft premiär för sin stora solosatsning "Under kepsen på Bengan Janson – en dragspelevinks betraktelser". Den ska dra i gång igen till hösten i stället.

– Jag blev ännu mer taggad av det här, nu är vi på banan, säger Janson.

Fakta: Karamelodiktstipendiet

Instiftades av Povel Ramel på hans 60-årsdag och delas ut av Povel Ramel-sällskapet och Sällskapet Stallbröderna. Mottagaren får diplom, karameller och en summa pengar, tillräckligt stor för att göra mottagaren ekonomiskt obunden för resten av dagen.

Stipendiet ges till en förnyare av det svenska språket eller för framstående gärningar inom musik revy, film och teater. I juryn: Lotta Bromé, Claes af Geijerstam, Kalle Lind, Lotta Ramel och Pernilla Skifs.

De senaste åren har stipendiet gått till Suzanne Reuter (2019), Felix Herngren (2018), Lisa Nilsson (2017), Per Andersson (2016) och Niklas Strömstedt (2015).

Fakta: Karamelodiktstipendiet

Född: 1963 som Bengt Åke Jansson.

Sysselsättning: Dragspelare, sångare och underhållare. Började med dragspel som åttaåring. Spelade på 1990-talet med Östen med resten och blev 1995 årets dragspelare. Turnerade med Kristina Lugn och Allan Edwall under namnet "De tröstlösa". Bildade duon Kalle & Bengan tillsammans med Kalle Moraeus.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons