GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Jungle cruise" ska "kidnappa publiken"

Från pedagogisk båtfärd till action som "kidnappar publiken". Skådespelaren Emily Blunt beskriver nya "Jungle cruise" som ett två timmar långt äventyr.
Film • Publicerad 27 juli 2021
Emily Blunt spelar den kvinnliga huvudrollen i "Jungle cruise", mot bland andra Dwayne "The Rock" Johnson. Arkivbild.
Emily Blunt spelar den kvinnliga huvudrollen i "Jungle cruise", mot bland andra Dwayne "The Rock" Johnson. Arkivbild.
Foto: Richard Shotwell
Dwayne "The Rock" Johnson, Emily Blunt och Jack Whitehall i "Jungle cruise". Pressbild.
Dwayne "The Rock" Johnson, Emily Blunt och Jack Whitehall i "Jungle cruise". Pressbild.
Foto: 
Dwayne Johnson gillar även förlagan till "Jungle cruise". Arkivbild.
Dwayne Johnson gillar även förlagan till "Jungle cruise". Arkivbild.
Foto: Chris Pizzello

För 66 år sedan invigdes Jungle Cruise på Disneyland i Kalifornien.

Det är en båtfärd genom ett djungellandskap som skulle ha en mer pedagogisk och bildande ton än andra liknande attraktioner. Fast så mycket pedagogik handlar det inte om när djungelfärden nu har blivit äventyrsfilmen ”Jungle cruise” – nu är det action som gäller.

– Vår målsättning var att göra en film som kan kidnappa publiken och ta i väg den på ett två timmars äventyr, säger Emily Blunt till TT.

Livgivande blomma

Hon spelar den handlingskraftiga Lily Houghton som tillsammans med sin bror Jack engagerar skepparen Frank (Dwayne ”The Rock” Johnson) för att i Amazonas djungler söka efter en livgivande blomma.

Det är 1930-tal, efter sig har de bland annat nazister som också söker efter blomman. Det är en film som känns som en blandning av ”Jakten på den försvunna skatten”, ”Afrikas drottning” och lite ”Pirates of the Caribbean”.

– Ja, precis, instämmer Emily Blunt när TT möter henne och Dwayne Johnson i ett Zoom-samtal.

– Vi hoppades göra en film som hade samma känsla som de filmer du nämnde, filmer jag såg när jag växte upp, filmer som ”Den vilda jakten på stenen”. Pandemin gjorde att vi fick skjuta upp premiären, det var trist, men samtidigt känns det bra att den kommer nu. Jag tror det är en sådan film som biopubliken behöver nu.

Blunt gör mest action

Det är Emily Blunt som står för de flesta av filmens actionscener. Har hon någonsin fått vara så tuff och handlingskraftig i en film förut? Hon skrattar.

– Nej… jo, möjligtvis i ”Edge of tomorrow”. Där spöade jag Tom Cruise. Fast det var bara i en scen.

Blunt har inte åkt Jungle Cruise-turen på Disneyland, men det har Dwayne Johnson.

– Den är kul. Det är lätt att förstå att den har blivit ikonisk, konstaterar han.

Filmen ”Jungle cruise” inbjuder till en fortsättning.

– Vi diskuterar med Disney. Allt hänger ju på vad publiken säger om den här filmen, men vi har börjat med att sondera terrängen när det gäller en fortsättning. Vi håller tummarna, säger Dwayne Johnson.

Under pandemin har de båda, trots nedstängningar, kunnat fortsätta filma. Blunt har filmat i Spanien, ”det var utomhus, så det var relativt säkert, och en underbar atmosfär”.

– Nu känns det som om det börjar finnas mer hopp i världen. Faran är inte över, men det kommer fler och fler ögonblick som får oss att känna hopp.

Fakta: Emily Blunt

Ålder: 38 år.

Yrke: Skådespelare.

Bor: I London.

Familj: Maken John Krasinski, två barn.

Tidigare filmer: "Djävulen bär Prada", "Young Victoria", "The wolfman", "Edge of tomorrow", "Sicario", "Kvinnan på tåget", "A quiet place", "Mary Poppins kommer tillbaka", "A quiet place 2".

Aktuell: I "Jungle cruise" som får svensk biopremiär 28 juli.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.