unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Sjuhäradarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Jordnära familjedrama med universella frågeställningar

Eva Green gör en av karriärens starkaste skådespelarprestationer som rymdfarande mamma i ”Proxima”. Ett jordnära familjedrama med universella frågeställningar.
Eva Green imponerar i rollen som rymdfarande mamma i ”Proxima”.
Eva Green imponerar i rollen som rymdfarande mamma i ”Proxima”.
Foto: Njuta Films

Proxima

btbtbtbtbt
Drama
I rollerna: Eva Green, Matt Dillon m fl
Regi: Alice Winocour
Visas på: utvalda biografer och vod-tjänster

Flera amerikanska storfilmer med astronauter i fokus har poppat upp på bio de senaste åren. Möjligen en kombinerad effekt av framgångarna med ”The Martian”, där Matt Damon är strandsatt på Mars och odlar potatis i sitt eget bajs, och ett ökat allmänintresse i samband med 50-årsjubileet av månlandningen, som skildrades i den förträffliga ”First man”. Nyligen kom även genre-blandaren ”Ad astra” med Brad Pitt i en episkt komplicerad far och son-relation i yttre rymden.

Den fransktyska ”Proxima”, regisserad av Alice Winocour, handlar istället om en mor- och dotter-relation. Eva Green gör en av karriärens starkaste skådespelarprestationer som Sarah, utvald som enda kvinnliga astronauten på en årslång expedition till den Internationella rymdstationen. Nu är hon mitt uppe i de benhårda förberedelserna och brottas samtidigt med skuldkänslorna över att behöva åka ifrån sin åttaåriga dotter Stella (spelad av jättefyndet Zélie Boulant).

Det finns en intressant spegling mellan det känslomässiga bråddjup som uppstår i barnet inför utsikten att bli lämnad av sin förälder på en svårbegriplig rymdresa, och intellektets oförmåga att greppa universums evigt expanderande oändlighet.

Mor- och dotterrelationen sätts på hårda prov när mamma Sarah (Eva Green) blir utvald som enda kvinnliga astronaut till en årslång expedition till den Internationella rymdstationen.
Mor- och dotterrelationen sätts på hårda prov när mamma Sarah (Eva Green) blir utvald som enda kvinnliga astronaut till en årslång expedition till den Internationella rymdstationen.
Foto: Njuta Films

Winocour, mest känd som manusförfattare till den eminenta ”Mustang”, gör ”Proxima” till ett jordnära familjedrama med universella frågeställningar. De noga efterforskade teknikaliteter som omgärdar Sarahs träning ger filmen en nästan dokumentärt realistisk prägel, förstärkt av att den är inspelad på riktiga träningsanläggningar i Europa, Ryssland och Kazakstan. Samtidigt är filmen intim och personlig med flera scener som på ett naturligt sätt fångar små, betydelsefulla ögonblick i det stora sammanhanget.

Mindre noggrant formulerade är Matt Dillons stolpigt sexistiska birollskaraktär och några scener som aningen för schematiskt hamrar in filmens tematik. Bortsett från detta är ”Proxima” en delikat formulering av de känslomässiga sprickor som uppstår i svårigheten att hitta balans mellan det privata och det professionella, mellan jobb och barn. Något varje förälder kan relatera till, utan att behöva sikta mot stjärnorna.