GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Jónassons ödesdrama är kylslaget och klaustrofobiskt

Isländske Ragnar Jónasson bjuder på tät psykologisk spänning med för långa transportsträckor i ”Utlämnad”.
Litteratur • Publicerad 21 januari 2023
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Spänningsroman

Utlämnad

Författare: Ragnar Jónasson

Översättning: Arvid Nordh

Förlag: Romanus & Selling

Isländske Ragnar Jónassons ”Utlämnad” är ett klassiskt ödesdrama.
Isländske Ragnar Jónassons ”Utlämnad” är ett klassiskt ödesdrama.Foto: Baldur Kristjansson

Fyra isländska gamla vänner träffas en vinterhelg för att jaga ripa. De överraskas av en snöstorm med isande kyla och hamnar i en jaktstuga mitt ute i ödemarken, utan mobiltäckning och proviant. Inne i stugan väntar en skrämmande upplevelse.

Så börjar detta klassiska ödesdrama. Det blir klaustrofobiskt och upp till ytan kommer alla gamla oförrätter och illgärningar som lagrats under åren.

Ragnar Jónasson har skrivit ett stort antal böcker i spänningsgenren, men är ändå en författare som gått under min radar. ”Utlämnad” är den första jag läser och kanske är den inte representativ för hans verk. Förmågan att bygga psykologisk spänning, så tät att det ibland blir svårt att läsa vidare, finns där. Jónasson är rasande skicklig. Ändå längtar jag till slutsidorna, jag vill att det ska komma en upplösning, men trots att boken inte är särskilt omfattande blir det en för lång transportsträcka dit.

Ragnar Jónasson - ”Utlämnad”
Ragnar Jónasson - ”Utlämnad”
Mats PalmquistSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.