GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

John Williams gör sin sista filmmusik

Han har komponerat ledmotiven i Star Wars och Indiana Jones – och många andra biofilmer som setts av miljoner människor världen över.
Men nu lägger 90-årige John Williams ned filmmusiken efter ett långt yrkesliv.
Nöje • Publicerad 23 juni 2022
Kompositören John Williams slutar tonsätta film. Arkivbild.
Kompositören John Williams slutar tonsätta film. Arkivbild.Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Den legendariske kompositören John Williams – som har tonsatt filmer i mer än sex årtionden – har bestämt sig för att sätta punkt.

– För tillfället jobbar jag med "Indiana Jones 5", som Harrison Ford – som är ganska mycket yngre än jag – jag tror har tillkännagett kommer att bli hans sista film, säger Williams.

– Så, jag tänkte: om Harrison kan göra det, så kanske jag också kan.

Williams förklarar att det finns andra saker som han hellre lägger sin tid på. En "Star Wars"-film tar omkring sex månaders arbete – ett långt åtagande för någon i hans ålder. I stället ägnar han sig åt att komponera konsertmusik, däribland en pianokonsert som han skriver för Emanuel Axe.

I våras släppte Williams och cellisten Yo-Yo Ma albumet "A Gathering of Friends", inspelat med symfoniorkestern New York Philharmonic, Pablo Sáinz-Villegas och Jessica Zhou.

John Williams är mest känd för att ha komponerat ledmotivet och andra kända melodier i Star Wars-filmerna.

Harrison Ford har inte sagt offentligt att Indiana Jones 5 blir hans sista film.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.