Jazzklassiker får nytt liv

Ikväll stundar en riktig fest för alla jazzälskare i Borås.
Art Blakeys legendariska album ”Moanin’” fyller 50 år och firas med en hyllningskonsert i BT:s Presscenter.
Kultur • Publicerad 18 mars 2008

Vi skriver 1958. Batteristen Art Blakey går in i skivbolaget Blue Notes studio med sin grupp The Jazz Messengers. Medlemmarna i sättningen inkluderar bland andra Lee Morgan på trumpet och Bobby Timmons på piano.

Resultatet blir det legendariska albumet Moanin?– döpt efter den nästan 10 minuter långa, oemotståndligt funkiga öppningslåten som Bobby Timmons komponerar till plattan.

Nu finns chansen att höra hela skivan i nysvetsat skick – live! Det är fem av Borås bästa jazzmusiker som ger en konsertversion av den 50-årsjubilerande Moanin’ i

BT:s Presscenter.

Stefan Johnson. Du axlar Lee Morgans mantel som trumpetare. Hur känns det egentligen?

– Det är ingen lätt uppgift (skratt). Vi gör det här på vårt sätt. Det blir ingen kopiering av skivan, men ändå så stilistiskt riktigt som vi förmår.

Är det inte tufft att tolka ett sånt mästerverk?

– Jo... skivan är ju redan gjord. Det blir en sorts hyllning till en attraktiv del av jazzhistorien.

Säger Stefan Johnson som till vardags är brasslärare på Kulturskolan. Han är även aktiv som tonsättare och arrangör både inom klassisk musik och jazz.

– Det är viktigt att traditionen uppmärksammas. Mycket av rötterna inom jazzen finns i bebop och dess efterföljare hardbop, samt i messengerstilen som är uppkallad efter Blakeys grupp.

Vad innebär begrepp som hardbop?

– Det var en trumpetare som hette Clifford Brown som utvecklade en lite melodiösare form av bebop. Messingerstilen knyter i sin tur an till de svartas historia med influenser från soul och gospel. Man behöver inte vara inbiten jazzfreak för ta till sig den repertoaren.

Hur ser du på Art Blakey?

– Han är en ikon inom jazzmusiken och en av de fem mest betydande jazztrummisarna bland namn som Max Roach, Tony Williams och Elvin Jones. Blakey odlade en plantskola för många amerikanska solister, förklarar Stefan Johnson och nämner trumpetaren Wayne Shorter som exempel.

Vad hoppas du av kvällens konsert?

–?Att de som inte lyssnar på jazz så ofta finner det tilltalande. Det är melodiöst och ganska mycket rått sväng. Det kan bli en inkörsport till att utforska den vittomfattande jazzmusiken.

Så passa på. Klockan 19.00 drar konserten igång. Och entrén är gratis.

Christian Dahlgren
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.